Έξαρση των περιστατικών βίας στην οικογένεια, εν μέσω εγκλεισμού στα σπίτια λόγω των περιοριστικών μέτρων για αναχαίτιση του κορωνοϊού, παρατηρείται και στην Κύπρο, όπως και σε πολλές άλλες χώρες. Αυτό διαφάνηκε σε σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, από στοιχεία που παρουσίασαν η Αστυνομία και ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ).

Οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης για τις καταγγελίες που γίνονται στη γραμμή βοήθειας 1440 του ΣΠΑΒΟ, καθώς και για τον χειρισμό των υποθέσεων από τα αρμόδια σώματα της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΠΑΒΟ, τον Μάρτιο καταγράφηκαν 2.075 κλήσεις για βοήθεια στη γραμμή στήριξης, από τις οποίες οι 1.154 ήταν αναπάντητες. Μέχρι τις 22 Απριλίου καταγράφηκαν 2.936 κλήσεις και απαντήθηκαν οι 1.386, ενώ 1.550 παρέμειναν αναπάντητες.

Από τις κλήσεις του Μαρτίου, οι 230 αφορούσαν καθαρά περιστατικά βίας και στο 60% υπήρχαν και παιδιά θύματα.

Υπήρξε αύξηση και των περιστατικών που παραπέμφθηκαν στην Αστυνομία, αφού τον Ιανουάριο στάλθηκαν 20 περιπτώσεις, τον Φεβρουάριο 23, τον Μάρτιο 36 περιπτώσεις και μέχρι τις 22 του Απρίλη άλλες 36 περιπτώσεις. Οι αριθμοί για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο μαρτυρούν αυξητική τάση των καταγγελιών στην Αστυνομία, σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όταν δεν υπήρχαν περιοριστικά μέτρα.

Όπως επισημάνθηκε, η αύξηση καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία εν μέσω περιοριστικών μέτρων παρατηρείται διεθνώς.

Σε σημερινή παρέμβασή της στον ημερήσιο Τύπο, η υπεύθυνη του γραφείου της Αστυνομίας για χειρισμό θεμάτων βίας στην οικογένεια, Κυριακή Λαμπρινίδου, τονίζει ότι κανείς/καμιά δεν πρέπει να μένει μόνος/μόνη μπροστά στη βία και ότι το πρώτο βήμα για να σταματήσει ο κύκλος βίας είναι το σπάσιμο της σιωπής, μέσω των καναλιών ενημέρωσης του κράτους.

Δημήτρης Στρατής