Ασυμβίβαστο για τον πρόεδρο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Θωμά Αντωνίου δέκα χρόνια μετά τον διορισμό του, εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία, λόγω του ότι η σύζυγός του είναι συμβεβλημένη με το ΓΕΣΥ.

Σε χθεσινή επιστολή του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη προς τον υπουργό Υγείας γίνεται εισήγηση για παραπομπή του θέματος στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στην επιστολή αναφέρεται ότι ο κ. Αντωνίου έχει άμεσο και προσωπικό συμφέρον, σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας που παρέχονται δυνάμει των διατάξεων του Νόμου του ΟΑΥ, αφού τα εισοδήματα της συζύγου του από το ΓΕΣΥαποτελούν εισοδήματα της οικογένειας και επηρεάζουν άμεσα και ευθέως προσωπικά τον ίδιο.

Αναφέρεται ακόμα ότι είναι προφανές πως το ασυμβίβαστο δεν αίρεται, ούτε αντιμετωπίζεται με τυχόν αποχώρηση του κ. Αντωνίου από συγκεκριμένες συνεδρίες του Διοικητικού Συμβουλίου. Άλλωστε, σημειώνεται, το ύψος της αμοιβής ενός φυσιοθεραπευτή εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τον συνολικό Προϋπολογισμό του ΟΑΥ.

Στις αναφορές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας απάντησε με σημερινές του δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΟΑΥ, ο οποίος υπενθυμίζεται από χθες υπέβαλε την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάνοντας λόγο για ανοίκειες επιθέσεις που «έχουν ξεπεράσει το όριο». Επιθέσεις που γίνονται από θεσμικούς φορείς και κύκλους που αντιπαρατάχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Ο κ. Αντωνίου δήλωσε σήμερα ότι σε πρώτη ανάγνωση, δεν έχει ικανοποιηθεί από την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην επιστολή, με την οποία έθεσε την παραίτηση του, στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΟΑΥ σημείωσε ότι δεν δόθηκε πολιτική κάλυψη ούτε στις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του ίδιου και της οικογένειας του, αλλά ούτε και στις επιθέσεις εναντίον του ΓΕΣΥ, που έχουν εντατικοποιηθεί τους τελευταίους μήνες. Αποκάλυψε ότι το Σύστημα έφτασε σε όρια βιωσιμότητας και αντιμετώπισε πρόβλημα ρευστότητας, λόγω της αποκοπής διακόσιων-πενήντα εκατομμυρίων ευρώ από τον προϋπολογισμό του. Αυτά τα εκατομμύρια, είπε, αποτελούν το δίκτυ ασφάλειας του ΓΕΣΥ.

Πρόσθεσε ότι ζητήθηκε από το ΓΕΣΥ να δοθούν στο υπουργείο Υγείας εκατόν-είκοσι εκατομμύρια, για αποστολές στο εξωτερικό, παραπομπές ασθενών σε κλινικές στο εσωτερικό και αγορά φαρμάκων. Ο Θωμάς Αντωνίου επιβεβαίωσε ότι εδώ και δέκα χρόνια δεν λαμβάνει αμοιβή για την εργασία του στην προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ.

Στις αναφορές του κ. Αντωνίου απάντησε με ανακοίνωση της η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνοντας ότι η σύζυγος του συνεβλήθη με τον ΟΑΥ τον Δεκέμβριο του 2020, χωρίς να ζητηθεί γνωμάτευση επί του θέματος, ενώ δεν προηγήθηκε ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μεταξύ πολλών άλλων η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι η ύπαρξη ασυμβίβαστου, ουδεμία πολιτική πτυχή έχει. Αφορά τη νομιμότητα της συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, που επηρεάζει και όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται η απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα στις επιστολές του Προέδρου Αναστασιάδη με τις οποίες ζητά γνωματεύσεις και απόψεις σε σχέση με ασυμβίβαστο του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Θωμά Αντωνίου.