Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την ιδέα της δημιουργίας μιας δικοινοτικής μονάδας ηλιακής ενέργειας η οποία θα μπορούσε «να συνεισφέρει στις ενεργειακές ανάγκες και των δύο κοινοτήτων», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Κομισιόν, πρόσθεσε, έχει «ετοιμάσει το έδαφος για την ανάπτυξη μιας προκαταρκτικής μελέτης σκοπιμότητας» σύμφωνα με την Πρόεδρο.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν σχολίασε επίσης το ενδεχόμενο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο μιας συμφωνίας για τον διαμοιρασμό του ηλεκτρισμού που θα παραχθεί μέσω της πλωτής μονάδας που κατασκευάζεται στο νησί, συμφωνία που «θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μια ευρύτερη συζήτηση για τη διαχείριση της ενέργειας στην Κύπρο».

Απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις επικεντρωμένες στο ζήτημα της ενέργειας, η Πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ακόμα πως η Κομισιόν αναμένει από την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειας κατά της ΕΕ ή των κρατών μελών της, και υπογράμμισε πως «νέες μονομερείς ενέργειες ή προκλήσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» θα έχουν «πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις» για τη χώρα.

Στη συνέντευξή της η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε ακόμα στο πώς η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ ενόψει του χειμώνα μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας, και εξήγησε πως η ΕΕ εστιάζει στην διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου ώστε να αποτρέψει εξαρτήσεις στο μέλλον.

Υπογράμμισε ακόμα πως πιστεύει ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων αντιλαμβάνονται την ανάγκη για κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, και πρόσθεσε πως η Μόσχα φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για την αύξηση των τιμών ενέργειας και τροφίμων.