Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι για το πολυαναμενόμενο έργο της ανάπλασης του παλιού ΓΣΠ. 

Όπως πληροφορείται ο Σταθμός μας από πηγές στον Δήμο Λευκωσίας, έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα η διαδικασία της προσφοροδοτησης καθώς και προσφυγής στην αναθεωρητική αρχή.

Οι μπουλντόζες της εταιρείας που θα αναλάβει την ανάπλαση και όλα τα κατασκευαστικά έργα, αναμένεται ότι θα αρχίσουν εργασίες πριν το τέλος του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Το έργο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και περιλαμβάνει τη δημιουργία της μεγαλύτερης πλατείας της Λευκωσίας, με κύριο χαρακτηριστικό τους χώρους πρασίνου.

Θα δημιουργηθούν επίσης χώροι εστίασης, αναψυχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ενώ θα κατασκευαστούν δύο υπόγειοι χώροι στάθμευσης χωρητικότητας 570 οχημάτων.

Μετά την αποπεράτωση των έργων αναμένεται ότι στον χώρο θα υπάρχουν ακόμα: Εστιατόριο, βιβλιοπωλείο, γκαλερί, μικροί καταρράκτες, νεροκουρτίνα και ένα ανοιχτό αμφιθέατρο για συγκεντρώσεις όπως συνέβαινε σε παλαιότερα χρόνια στο ΓΣΠ.

Στο ανατολικό άκρο του τεμαχίου θα κατασκευαστεί η μία από τις δύο ανυψώσεις, επάνω στην οποία θα τοπιοτεχνηθεί ο «Mεσογειακός Λόφος» όπως ονομάστηκε, ο οποίος θα φιλοξενεί και υπαίθρια παιδική χαρά και κλειστό παιδότοπο.

Η Νότια Όψη της ανάπτυξης, κατά μήκος της οδού Ευαγόρου θα περιλαμβάνει καφετέριες, και περίπτερο πληροφοριών.

Το έργο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει συνολικά €19.7 εκατ., πλέον ΦΠΑ και δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, τον κρατικό προϋπολογισμό και το Δήμο Λευκωσίας. Στο συμβόλαιο περιλαμβάνεται και η δεκαετής συντήρηση του χώρου.

Το παλιό ΓΣΠ χρησιμοποιείται σήμερα ως ανοικτός χώρος στάθμευσης και βρίσκεται δίπλα από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Με την ανάπλαση του ιστορικού γηπέδου από το οποίο πέρασαν μεγάλες δόξες του Κυπριακού ποδοσφαίρου, εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η προσπάθεια περεταίρω ανάπτυξης και αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας.