Μια συνταρακτική ιστορία μιας εγκύου γυναίκας από τη Συρία συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, προκαλώντας εντονότατες αντιδράσεις βουλευτών.

Η γυναίκα, που έφθασε στην Κύπρο στις 22 Αυγούστου, μέσα σε βάρκα μαζί με τον σύζυγο, τα δύο παιδιά της, τριών και ενός έτους και άλλα 75 άτομα, στο Κάβο Γκρέκο, ήταν στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης της.

Αποβιβάστηκε από τη βάρκα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αμμοχώστου, όπου γυναικολόγος έκρινε ότι δεν θα έπρεπε να κρατηθεί για περίθαλψη. Μεταφέρθηκε πίσω στο λιμάνι της Αγίας Νάπας, όπου παρέμεινε όλη την νύχτα σε ένα ξύλινο παγκάκι.

Την επομένη έσπασαν τα νερά και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου γέννησε. Ακολούθως η γυναίκα μεταφέρθηκε στο κέντρο αιτητών ασύλου της Κοφίνου, ενώ ο σύζυγος και τα δύο παιδιά εκδιώχθηκαν στον Λίβανο και από εκεί πίσω στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Θωμάς Χατζηκυριάκου, δήλωσε ότι δεν υπήρχε πληροφορία πως η γυναίκα συνοδευόταν από τον σύζυγο και τα παιδιά της.

Η εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Όλγα Κομήτη, σημείωσε ότι υπάρχει μαρτυρία πως υπήρχαν εκκλήσεις από τη γυναίκα για να κατεβεί από τη βάρκα ο σύζυγος και τα παιδιά της και κατήγγειλε ότι παραβιάστηκαν διεθνείς συμβάσεις και η κυπριακή νομοθεσία και σε άλλες επτά περιπτώσεις.

Ο Δώρος Πολυκάρπου, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΚΙΣΑ, ανέφερε ότι το σκάφος της λιμενικής προσέγγισε τη βάρκα, ξεγέλασε τους μετανάστες και πήρε μόνο τη γυναίκα.

Γραπτή έκθεση από την Αστυνομία ζήτησε η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Η βουλεύτρια των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία ενέγραψε το θέμα, μίλησε για απάνθρωπη συμπεριφορά.

Η συνεδρία σημαδεύτηκε από την απουσία του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να παρίσταται σε συνεδρία στην παρουσία εκπροσώπου παράνομης οργάνωσης, όπως η ΚΙΣΑ.