Άρχισε από το πρωί η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό σε στέγες ευγηρίας σε Λευκωσία, Λάρνακα και Πάφο, μετά την χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, έχοντας ενώπιον του την επίσημη σύσταση του ΕΟΦ και του ECDC για χορήγηση επιπλέον δόσης σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και σε ηλικιωμένους, άναψε χθες το πράσινο φως για τον υπό προϋποθέσεις εμβολιασμό με την τρίτη δόση.

Στην παρούσα φάση θα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών, διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας, ανοσοκατασταλμένα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγελματίες υγείας.

Από το πρωί κινητές μονάδες επισκέπτονται οίκους ευγηρίας σε Λευκωσία, Λάρνακα και Πάφο και χορηγούν τρίτη δόση του εμβολίου, στους ενοίκους που δίνουν την συγκατάθεση τους.
Σήμερα αναμένεται να γίνουν 162 εμβολιασμοί ενώ υπολογίζεται σε έξι εβδομάδες να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε όλους τους οίκους ευγηρίας με την τρίτη δόση.

Τις επόμενες μέρες θα λειτουργήσουν και άλλες κινητές μονάδες για να εξυπηρετήσουν ανοσοκατασταλμένα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγελματίες υγείας.
Μέχρι στιγμής στην Κύπρο έχει εμβολιαστεί πλήρως το 74,5% του πληθυσμού.
Στα walk In έχουν εμβολιαστεί πέραν των 46 χιλιάδων ατόμων.

Όσον αφορά στα παιδιά, ποσοστό 37% των ατόμων ηλικίας 16 και 17 ετών έχει εμβολιαστεί, ενώ ένα ποσοστό 19% στα άτομα ηλικίας 12 με 15 χρόνων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Εθνική Αναφορά που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, ο αριθμός των θανάτων με υποκείμενη αιτία την COVID-19 έχει αυξηθεί κατά 86% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, με τα επιδημιολογικά δεδομένα για την πανδημία μέχρι τις 30 Αυγούστου, καθώς και την αναφορά θανάτων μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων ατόμων θετικών με την νόσο COVID-19, με υποκείμενη αιτία θανάτου τον κορωνοϊό, αφορά άτομα με μόνιμη διαμονή την Επαρχία Λεμεσού.

Η Λεμεσός παρουσιάζεται με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας ανά 100000 πληθυσμό (74.1 θάνατοι ανά 100000 πληθυσμό). Ακολουθεί η Λάρνακα με 63.8 θανάτους, η Λευκωσία με 47.3 θανάτους, η Αμμόχωστος με 47.0 θανάτους και τέλος η Πάφος με 35.6 θανάτους ανά 100000 πληθυσμό.

Από την εθνική αναφορά καταγράφεται το αρκετά θετικό στοιχείο της σημαντικής πτώσης σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες.