Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα υποδεχθούν μαθητές και μαθήτριες τα σχολεία μετά το πρώτο κουδούνι, ανέλυσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.

Σημείωσε ότι είναι η τρίτη χρονιά σε συνθήκες πανδημίας και φέτος τα σχολεία είναι πιο έτοιμα από τις προηγούμενες χρονιές.

Ο μεγάλος στόχος του Υπουργείου είναι να αρχίσει και να ολοκληρωθεί η χρονιά με φυσική παρουσία όλων των παιδιών στα σχολεία, όπως είπε.

Ενεθάρρυνε εκπαιδευτικούς και οι μαθητές να εμβολιαστούν και επανέλαβε ότι οι πάντες είναι υποχρεωμένοι να εισέρχονται στα σχολεία με safe pass. Στις σχολικές μονάδες θα υπάρχουν συνεργία για rapid test.  Γιατροί θα επισκεφθούν τα σχολεία και θα ενημερώσουν τους μαθητές για τα οφέλη του εμβολιασμού. Επίσης, κινητές μονάδες εμβολιασμού θα επισκέπτονται τα σχολεία για εμβολιάζουν μαθητές, μόνο μετά από την συγκατάθεση των κηδεμόνων τους.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι θα ενθαρρυνθεί με συστάσεις η χρήση μάσκας στα Δημοτικά σχολεία. Παρά την μικρή μείωση των μαθητών, ο αριθμός των εκπαιδευτικών έχει αυξηθεί καθώς φέτος προσλήφθηκαν 150 για την Δημοτική και άλλοι 150 για την Μέση Εκπαίδευση.

Η στελέχωση των σχολείων ολοκληρώθηκε ενώ στα σχολεία βρίσκονται και τα βιβλία. Στα σχολεία μεταφέρθηκαν και 50 χιλιάδες μονά θρανία. Εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων δήλωσαν ότι κάποιες σχολικές μονάδες στην Μέση και στην Δημοτική εκπαίδευση, ιδιαίτερα στην Λεμεσό και την Λευκωσία έχουν ακόμα ανάγκες σε μονά θρανία.

Ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ακόμα ότι:

  • Εισάγεται η διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας στη δευτέρα λυκείου.
  • Εισάγεται σε πιλοτική βάση το ολοήμερο Γυμνάσιο. Θα γίνει σε μια τάξη στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και θα δοθεί έμφαση στα ελληνικά.
  • Εισάγεται ο θεσμός της ψηφιακής τάξης. Δηλαδή η διδασκαλία θα διεξάγεται μέσω ψηφιακών συστημάτων.
  • Ενισχύεται η διδασκαλία των ελληνικών σε μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία.
  • Εντός των ημερών θα γίνουν ανακοινώσεις για το ενδεχόμενο τοποθέτησης κλιματιστικών στα σχολεία.