«Η πανδημία θα διαρκέσει ίσως άλλους έξι έως εννέα μήνες. Ο κορωνοϊός θα τελειώσει την άνοιξη του 2022. Μέχρι τότε, το ποσοστό εμβολιασμού θα είναι λίγο υψηλότερο, αλλά πάνω απ’ όλα, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν αναρρώσει με αντισώματα θα αυξηθεί. Οι περιορισμοί θα γίνουν τότε πιθανόν εντελώς περιττοί», είπε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ιατρών Ασφαλιστικών Ταμείων (KBV), Αντρέας Γκάσεν.

Πρόσθεσε δε ότι «ο αριθμός των λοιμώξεων θα αυξηθεί ξανά το φετινό φθινόπωρο. Ωστόσο, ο αριθμός των σοβαρών ασθενειών θα παραμείνει πολύ χαμηλότερος από αυτόν του περασμένου χειμώνα».

Ανησυχεί η πιθανή εξάπλωση της μετάλλαξης Mu

Στο παρόν στάδιο υπάρχει έντονη ανησυχία για την εξάπλωση των μεταλλάξεων του ιού. Η παραλλαγή του νέου κορωνοϊού που βαπτίστηκε «Mu» και ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο, είναι πλέον η κυρίαρχη στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και προκάλεσε το φονικότερο κύμα της πανδημίας από την άνοιξη και μετά, δήλωσε αξιωματούχος των υγειονομικών αρχών στην Μπογκοτά. Σύμφωνα με την υπεύθυνη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της χώρας, γύρω «στο 60%» των θανάτων, ύστερα που έγινε αλληλούχηση του γονιδιώματος, διαπιστώθηκε πως οφείλονταν σε αυτή την παραλλαγή.

Η παραλαγή Mu βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα

Μέχρι στιγμής, έξι κρούσματα της μετάλλαξης «Mu» έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, βάσει πινάκων που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Όπως προκύπτει από τους πίνακες, δύο κρούσματα έχουν εντοπιστεί τις προηγούμενες εβδομάδες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, δύο στην Αργολίδα, ένα στην Αττική και ένα στην Αχαΐα. Κυρίαρχη μετάλλαξη στην Ελλάδα παραμένει η Δέλτα.