Με την δαμόκλειο σπάθη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επικρέμεται πάνω από την Κύπρο καθώς, η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ιούλιο του 2021 άρχισε σήμερα ξανά στη Βουλή η συζήτηση για την εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ 5% για την πρώτη κατοικία.

Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, η Επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την συζήτηση, ώστε να καταλήξει σε μια συναινετική πρόταση η οποία να ψηφιστεί στην Ολομέλεια τις 9ης Μαρτίου.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι η Κομισιόν έδωσε κατευθυντήριες γραμμές ότι η νομοθεσία «θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής και να υποστηρίζεται από στοιχεία». Τόνισε επίσης, ότι ήδη έχουν παρέλθει δύο χρόνια και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι σύντομη η μεταβατική περίοδος που θα δοθεί.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το μειωμένο ΦΠΑ θα εφαρμόζεται στα πρώτα 90 τ.μ. για διαμερίσματα μέχρι 110 τ.μ. και στις κατοικίες στα πρώτα 170 τ.μ. για σπίτια μέχρι 220 τ.μ.

Σε ό,τι αφορά τις αξίες στα διαμερίσματα είναι μέχρι 200 χιλ. και στις κατοικίες μέχρι 350 χιλ.

Ενώπιον της Βουλής βρίσκονται και δύο προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων για αναθεώρηση του εμβαδού και της αξίας των ακινήτων.

Βουλευτές όλων των κομμάτων, υπέδειξαν ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στον νέο Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει σε νέα διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες και πρόσθεσαν ότι οι σημερινές αξίες για διαμερίσματα και κατοικίες που υπάρχουν στο νομοσχέδιο, δεν συμβαδίζουν με το τι ισχύει στην αγορά. Τόνισαν ότι από το 2021 μέχρι σήμερα, το κόστος απόκτησης κατοικίας αυξήθηκε κατά 30%, ίσως και περισσότερο.

Ο έφορος φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης ανέφερε ενώπιον της επιτροπής, ότι θα πρέπει οι μεταβατικές διατάξεις να είναι ξεκάθαρες ώστε το τμήμα Φορολογίας να ξέρει τι θα πρέπει να εφαρμόζει. Την τελευταία δεκαετία, ανέφερε, κατατέθηκαν 40 χιλ. αιτήσεις για μειωμένο ΦΠΑ.

Το τελευταίο δίμηνο του 2022 το τμήμα Φορολογίας πραγματοποίησε 2.200 στοχευμένους επιτόπιους ελέγχους, εντοπίζοντας παρανομίες και εισπράττοντας πέραν των €25 εκατ., ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται.