Εκθέσεις γεγονότων από όλα τα Τμήματα/Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, ζήτησε η Αναστασία Ανθούση σχετικά με την υπόθεση οικογένειας που ζούσε σε αυτοκίνητο και η οποία προβλήθηκε από τηλεοπτική εκπομπή.

«Αν προκύψουν παραλείψεις και λάθη λειτουργών, θα προχωρήσω σε πειθαρχική έρευνα», σημειώνει σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε για την υπόθεση η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας.

Σχετικά με την υπόθεση που απασχόλησε την τηλεοπτική εκπομπή «24 Ώρες» και προβλήθηκε στις 18/02/2023, η κ. Ανθούση σημειώνει ότι εκφράζει τη συμπάθειά της προς την οικογένεια και τον έντονο προβληματισμό της για τις αναφορές και καταγγελίες για τη συμπεριφορά λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

«Ούτε οι εκβιασμοί είναι αποδεκτοί ούτε η απαξιωτική ή/και αγενής συμπεριφορά. Έχω ήδη ζητήσει και αναμένω από όλα τα Τμήματα/Υπηρεσίες του Υφυπουργείου εκθέσεις γεγονότων, τις οποίες θα μελετήσω, και εάν προκύπτουν παραλείψεις και λάθη, θα προχωρήσω σε πειθαρχική έρευνα», επισημαίνει η Υφυπουργός.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αστεγίας, αναφέρει, περιήλθε εις γνώσιν της από πολίτη τον περασμένο Απρίλιο και με άμεσες ενέργειες εξασφαλίστηκε προσωρινή στέγη, στη συνέχεια εξεύρεση κατοικίας και παραχώρηση προκαταβολής για κάλυψη ενοικίων και εξόδων σύνδεσης ρεύματος και νερού. Επιπλέον, σημειώνει ότι ενέκρινε ποσό για κάλυψη του κόστους επισκευών στην οικία. «Από τον Μάιο μέχρι σήμερα η περίπτωση τυγχάνει χειρισμού από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας», προσθέτει.

Μετά την προβολή του trailer της εκπομπής στις 14 Φεβρουαρίου, η Υφυπουργός αναφέρει ότι ζήτησε εκ νέου σχετική ενημέρωση, από την οποία είχε διαφανεί ότι κατόπιν σχετικής αξιολόγησης του παιδιού από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες τον Οκτώβριο του 2022, το Επίδομα Αναπηρίας το οποίο λάμβανε είχε ανασταλεί.

Προσθέτει ότι ζήτησε την άμεση επανεξέταση του αιτήματος αφού πλέον, από τον Ιανουάριο του 2023, το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες μεταφέρθηκε στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Η επανεξέταση ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2023 και έχει εγκριθεί η παραχώρηση Επιδόματος Αναπηρίας, καθώς και Επιδόματος Φροντίδας, από τον Φεβρουάριο του 2023.

Ακόμη, η κ. Ανθούση σημειώνει ότι από τον Ιούλιο του 2021 που έχει αναλάβει ως Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας έχουν έρθει ενώπιον της εκατοντάδες περιπτώσεις συνανθρώπων μας, για τους οποίους η παρέμβαση του Κράτους Πρόνοιας ήταν απαραίτητη. “Χειριστήκαμε τις περιπτώσεις αυτές διακριτικά, αθόρυβα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με αποκλειστικό γνώμονα τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας και την προστασία των συνανθρώπων μας, αφού πολλές αφορούσαν άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες ή/και άτομα με κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού”, υπογραμμίζει.

Η κ. Ανθούση τονίζει ότι “πολλές μάλιστα από τις υποθέσεις είχαν τεθεί ενώπιον μου από δημοσιογράφους, τους οποίους ευχαριστώ ιδιαίτερα για την ευαισθησία και τη διακριτικότητα στον χειρισμό των υποθέσεων, μακριά από λαϊκισμούς και προσπάθειες εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου, αφού κοινός μας στόχος ήταν η άμεση και ουσιαστική παρέμβαση και η στήριξη των συνανθρώπων μας”.

Περαιτέρω αναφέρει ότι αντιλαμβάνεται πλήρως «τις αδυναμίες και τις παθογένειες του υφιστάμενου συστήματος, τις οποίες ουδέποτε προσπάθησα να κρύψω ή να ωραιοποιήσω», παραδεχόμενη ότι «παρά τις προσπάθειες μείωσης της γραφειοκρατίας και αλλαγής της κουλτούρας στις υπηρεσίες που κληρονόμησε το νεοσύστατο Υφυπουργείο, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα και συνεπώς μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

«Καθώς διανύω την τελευταία εβδομάδα της θητείας μου, αφήνω ως παρακαταθήκη στη/στον διάδοχο Υφυπουργό τις ενέργειες που δρομολογήσαμε, αλλά δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε και που στόχο έχουν την έγκαιρη και ουσιαστική παρέμβαση, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη», προσθέτει.

«Ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια προς τον κάθε άνθρωπο, από οποιοδήποτε οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο κι αν προέρχεται, είναι για μένα αδιαπραγμάτευτες αρχές και οφείλουμε, είτε κατέχουμε κάποιο αξίωμα είτε είμαστε απλοί Λειτουργοί, να τις τηρούμε», καταλήγει η κ. Ανθούση.

Πηγή: ΚΥΠΕ