Έκλεισε εδώ και μερικές μέρες η κοίτη του ποταμού Πεδιαίου στη Λακατάμια, λόγω του εντοπισμού σπάνιων απολιθωμάτων κοραλλιών δυο εκατομμυρίων ετών, που βρέθηκαν κρυμμένα κάτω από σκουπίδια πλησίον του ποταμού.

Μετά από παράπονο ακροατή, ο Σταθμός μας επικοινώνησε με τη Δήμαρχο Λακατάμιας, Φωτούλα Χατζήπαπα, η οποία εξήγησε ότι τέθηκε σε εφαρμογή ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από σχετικές οδηγίες της Αστυνομίας, του Τμήματος Περιβάλλοντος και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Σε όλο το μήκος της κοίτης του ποταμού Πεδιαίου, που εκτείνεται από τον Δήμο Λακατάμιας μέχρι και την Ανθούπολη, παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο ρίψης σκουπιδιών από ασυνείδητους, ενώ η πρόσβαση ήταν ανοικτή για πεζούς και αυτοκίνητα εδώ και δεκαετίες.

Το πέρασμα προς την κοίτη έκλεισε, όπως μας ενημέρωσε η δήμαρχος, τόσο από την πλευρά του Δήμου και του συνοικισμού αλλά και από την πλευρά της κοινότητας Ανθούπολης.

Λειτουργοί του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης προέβησαν σε έρευνες στο σημείο και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για απολιθώματα κοχυλιών Ostrea, Chlamys και Balanus. Πρόκειται για έναν σπάνιο αρχαιολογικό θησαυρό δύο εκατομμυρίων χρόνων, όπως εξήγησαν οι ειδικοί.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, εξάλλου, είχε προαναγγείλει προ ημερών εκστρατεία καθαρισμού της περιοχής από τα σκουπίδια, συνεχίζοντας τις προηγούμενες εκστρατείες του Δήμου.

Σύμφωνα με τη Δήμαρχο Λακατάμιας, ο δήμος άρχισε τη διαδικασία προσφορών για έργα αποκατάστασης της περιοχής με τη δημιουργία νέου πεζοδρόμου κοντά στον ποταμό, ο οποίος θα αρχίζει από το Γραμμικό Πάρκο και το Γεφύρι της Ανθούπολης και θα εκτείνεται μέχρι τα όρια της Δευτεράς με τη Λακατάμια.

Δημήτρης Στρατής