Δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές το εβδομαδιαίο ποσοστό θετικότητας στον κορωνοϊό, το οποίο κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με την Εθνική Αναφορά που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας και αφορά την περίοδο μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη Λεμεσό, αφού το 70% των διαγνώσεων των τελευταίων 2 εβδομάδων ήταν στην εν λόγω επαρχία, αφού τα κρούσματα έφτασαν τα 1,045.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα των rapid tests του Υπουργείου Υγείας, διαφαίνεται ότι το ποσοστό θετικότητας παραμένει κοντά στο 0,2% και είναι σταθερό τις τελευταίες 3 εβδομάδες, με εξαίρεση στη Λεμεσό, όπου το ποσοστό είναι στο 0,5% την ίδια χρονική περίοδο. Η κατάσταση στην κοινότητα χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές καλή, με εξαίρεση την Επαρχία Λεμεσού.

Η επιβάρυνση στη Λεμεσό καταγράφεται στην αθροιστική επίπτωση, το ποσοστό θετικότητας, τον αριθμό των κρουσμάτων, ενώ αποτυπώνεται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ποσοστό 66,3% των ατόμων με COVID που νοσηλεύονταν μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου ήταν περιπτώσεις από την Επαρχία Λεμεσού. Η Λεμεσός, σύμφωνα με την εθνική αναφορά, αποτελεί την κύρια πηγή εισαγωγών στα νοσηλευτήρια τις τελευταίες μέρες.

Μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου έχουν δηλωθεί 280 θάνατοι ατόμων, που διαγνώστηκαν με COVID-19. Το 68% αφορά άντρες και το υπόλοιπο 32% αφορά γυναίκες. Από τους 280 θανάτους, οι 231 είχαν υποκείμενη αιτία τη νόσο COVID-19. Η μεγαλύτερη συχνότητα θανάτων παρουσιάζεται στην ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών.

Τον μήνα Ιανουάριο 2021 έχει καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων ατόμων θετικών στη νόσο COVID-19, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, με το ποσοστό να φτάνει στο 31% του συνολικού αριθμού θανάτων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων ατόμων θετικών με την νόσο COVID-19, με υποκείμενη αιτία θανάτου την νόσο COVID-19, αφορά άτομα με μόνιμη διαμονή την Επαρχία Λευκωσίας και ακολούθως την Επαρχία Λεμεσού.

Σύμφωνα με την Εθνική Αναφορά, μέχρι την 24η Φεβρουαρίου, συνολικά 5,2% των περιστατικών με COVID-19 έλαβαν νοσοκομειακή περίθαλψη. H διάμεση ηλικία των ατόμων που νοσηλεύτηκαν είναι τα 65 έτη. Η νοσοκομειακή περίθαλψη αφορούσε κυρίως σε άνδρες. Η διάμεση ηλικία των ατόμων που νοσηλεύονται ακόμα είναι τα 66 έτη και το 62,8% αφορά σε άνδρες. Το 66,3% αφορά ασθενείς από την επαρχία Λεμεσού, ενώ 58 άτομα ανέφεραν υποκείμενα νοσήματα.