Συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να προσφωνήσει τις εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ΓΓ των ΗΕ θα πραγματοποιηθεί στις 6μμ (ώρα Νέας Υόρκης), στο Γραφείο του ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Μάριου Πελεκάνου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως κι από τον τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, προκαταρκτικά να του παρουσιάσουν τις θέσεις τους στο κυπριακό, πριν τους καλέσει στην άτυπη τριμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της 76ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα παραχωρήσει γεύμα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις 27 Σεπτεμβρίου, με στόχο την εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών.

Κυπριακό, διμερείς σχέσεις και ασφάλεια συζητά ο ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ συνεχίζεται ο διπλωματικός αγώνας, εν όψει της άτυπης τριμερούς.
Η σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό και οι θέσεις της Λευκωσίας, ζητήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων και θέματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, με ομολόγους του άλλων χωρών και επικεφαλής αντιπροσωπειών και διεθνών οργανισμών που συμμετέχουν στην 76η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Το ίδιο θέμα αποτέλεσε το βασικό στοιχείο της συνάντησης Χριστοδουλίδη – Δένδια. Σε αλληλοενημέρωση για τις προθέσεις των εμπλεκομένων μερών στο Κυπριακό θα προβούν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την συνάντησή τους που αναμένεται να έχουν στη Νέα Υόρκη, παρουσία των δυο υπουργών.

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Απάντηση στις θέσεις Τατάρ η πρόταση για επάνοδο στο Σύνταγμα του ’60

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι κατά τη συνάντησή του με τον ΓΓ των ΗΕ θα τονίσει πως «οι όροι εντολής και τα ψηφίσματα παρέχουν το κοινό έδαφος για επανέναρξη του διαλόγου, μη παραγνωρίζοντας το μέχρι το Κραν Μοντανά παραχθέν έργο μέσα από συγκλίσεις και μέσα από συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί», ενώ θα αναφερθεί, επίσης, στις διάφορες εναλλακτικές προτάσεις προς άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι δεν είναι αισιόδοξος όσο θα ήθελε να είναι λόγω «των συνεχών δηλώσεων είτε του κ. Ερντογάν είτε του κ. Τσαβούσογλου, είτε με τα όσα επαναλαμβάνονται διά στόματος κ. Τατάρ».

«Μια ευχή που εκφράζω, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι να υπάρξει η ελπίδα μετατόπισης από τις θέσεις που εξέφρασαν στο παρελθόν, και λέω ευχή διότι δυστυχώς τα ίδια επαναλαμβάνονται και σήμερα από πλευράς του κ. Τατάρ».

Ερωτηθείς γιατί προβαίνει τώρα στην πρόταση για επάνοδο στο Σύνταγμα του ’60 και δεν το έκανε πριν χρόνια, υποστήριξε ότι «απλούστατα οι νέες προτάσεις της Τουρκίας που εκφράζονται διά του εκπροσώπου της κ. Τατάρ, μιλούν για αναγνώριση κυριαρχίας στο παράνομο καθεστώς και αλλαγή της βάσης λύσης με αναγνώριση δύο κρατών. Είναι απάντηση (η πρότασή μου) για επάνοδο στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και στους όρους εντολής του ΓΓ».

έλος, για την Τζέιν Χολ Λουτ επιβεβαίωσε ότι «τερματίζεται η υπηρεσία της για λόγους που αναφέρονται σε σύγκρουση συμφερόντων ενόψει του γεγονότος ότι έχει αναλάβει σε διοικητικό συμβούλιο πετρελαϊκής εταιρείας».