Αντικρουόμενες παραμένουν οι πληροφορίες για την έκβαση των εχθροπραξιών που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του τακτικού στρατού του Σουδάν και των παραστρατιωτικών «Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης», ενώ η διεθνής κοινότητα καλεί αμφότερες τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως την ένοπλη αναμέτρηση που τείνει να οδηγήσει την χώρα σε έναν νέο εμφύλιο.

Ο τακτικός στρατός της χώρας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της επιτροπής διακυβέρνησης εθνικής ενότητας, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν, εξέδωσε χθες βράδυ ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία τελούν υπό τον έλεγχό του στρατηγεία των παραστρατιωτικών «Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης» σε έξι πόλεις της χώρας. Αντιθέτως, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι μάχες συνεχίζονται με συμμετοχή του πυροβολικού και της αεροπορίας. Επιβεβαιώνεται ωστόσο, ότι τόσο η κρατική ραδιοτηλεόραση, όσο και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας SUNA παραμένει υπό τον έλεγχο του τακτικού στρατού. Τουλάχιστον 97 άμαχοι σκοτώθηκαν και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασαν εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών, ανέφερε η ένωση Σουδανών γιατρών σε σημερινή της ανακοίνωση. Ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, έχει καταγράψει θανάτους στις πολιτείες Χαρτούμ, Νότιο Κορντοφάν, Βόρειο Νταρφούρ κ.ά. από την Πέμπτη.

Εγκλωβισμένος στο Χαρτούμ ο Μητροπολίτης Νουβίας Σάββας

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται σε ολόκληρο το Σουδάν καθώς οι μάχες μεταξύ στρατού και μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης συνεχίζουν να εξαπλώνονται.

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία για τους Έλληνες ομογενείς με τους εγκλωβισμένους στην μητρόπολη της πρωτεύουσας να απευθύνουν έκκληση για βοήθεια. «Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα», δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα εγκλωβισμένος στη Μητρόπολη του Χαρτούμ με 15 άτομα τα οποία είχαν πάει το πρωί του Μ. Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία. Τα άτομα που βρίσκονται εντός του κτιρίου είναι όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες καθώς και μια Ρωσίδα με το παιδί της, λέει ο κ. Σάββας ενημερώνοντας ότι εντός της Μητρόπολης υπάρχουν τα βασικά είδη για να περάσουν κάποιες μέρες, αλλά ότι το ρεύμα και το νερό είναι κομμένα, όπως και σε όλο το Σουδάν.