Η αναστολή της υποχρέωσης χρήσης προστατευτικής μάσκας, εξαιρουμένων κάποιων χώρων και η αύξηση της χωρητικότητας σε χώρους εστίασης, επιχειρήσεις και άλλα σημεία, με άμεση ισχύ, είναι μεταξύ των χαλαρώσεων που υιοθέτησε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα. Αποφασίστηκε επίσης η δωρεάν διάθεση τεστ αυτοδιάγνωσης σε μαθητές της προδημοτικής, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Σε δηλώσεις μετά το Υπουργικό, ο κ. Χατζηπαντέλα δήλωσε ότι «είμαι στην ευχάριστη θέση μετά από 3 χρόνια πανδημίας να αναφέρω πως βρισκόμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε σημαντικές χαλαρώσεις των ισχυόντων μέτρων, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στη χώρα μας».

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, το Υπουργικό αποφάσισε από τις 31 Αυγούστου 2022, την αναστολή της υποχρέωσης για χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, εξαιρουμένων χώρων υψηλής επικινδυνότητας όπως νοσοκομεία, οίκοι ευγηρίας, κλειστές δομές ευπαθών ομάδων, χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας (εξωτερικά ιατρεία, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, χημεία, κέντρα αποκατάστασης), φαρμακεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Συστήνεται, σημείωσε, η χρήση μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού, σε άτομα που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε άτομα που συναναστρέφονται με άτομα υψηλού κινδύνου. 

Το Υπουργικό αποφάσισε επίσης, από τις 31 Αυγούστου 2022, την αύξηση της χωρητικότητας σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, εμπορικά κέντρα, εκκλησίες, χώρους θρησκευτικής λατρείας, συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις, γήπεδα και καζίνο στο 100% της χωρητικότητας τους.

Επίσης, τη δωρεάν διάθεση μίας συσκευασίας τεστ αυτοδιάγνωσης (5 self-test) στα παιδιά που φοιτούν στη Δημοτική Εκπαίδευση (Προδημοτική Εκπαίδευση). Τονίζεται ότι η συσκευασία θα διατεθεί στους μαθητές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Όπως είπε ο κ. Χατζηπαντέλα, το Υπουργικό Συμβούλιο συστήνει, όπως όλοι οι μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί και προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων (νηπιαγωγεία, Δημοτική και Μέση εκπαίδευση) πριν την επιστροφή τους στα σχολεία για την έναρξη των μαθημάτων, υποβληθούν σε τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test).

Τονίζεται ότι σημεία δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας θα διενεργούν τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε σχολικές μονάδες σε όλες τις επαρχίες.

Συστήνεται ακόμη, όπως όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτου εμβολιαστικής κάλυψης υποβάλλονται σε τεστ αυτοδιάγνωσης (self-test) ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) μία φορά τη βδομάδα.

Στις δήλωση του, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι δεν πρέπει οι ενθαρρυντικές εξελίξεις να οδηγήσουν σε εφησυχασμό και μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Όλοι πρέπει, πρόσθεσε, να αναγνωρίσουμε πως η συλλογική και ατομική ευθύνη έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στη σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Υπουργός ανέφερε, ότι οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής έχουν προχωρήσει στην ετοιμασία του Οδικού Χάρτη: «COVID-19: Διατήρηση της Ετοιμότητας και της Ανταπόκρισης», ο οποίος περιλαμβάνει δράσεις με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, διατηρώντας παράλληλα την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτές και ανθεκτικές.

Μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε ο κ. Χατζηπαντέλα, θα συνεχίσουμε την ενημέρωση των πολιτών για την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και για τα οφέλη που προσφέρει ο εμβολιασμός κατά της νόσου COVID-19.

Εξάλλου, ο κ. Χατζηπαντέλα δήλωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση 15% του κινήτρου που καταβάλλεται σε δικαιούχους του Σχεδίου Παροχής Κινήτρων σε οροθετικά άτομα.