Σε ειδικό θάλαμο νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύεται η 38χρονη γυναίκα που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό μετά από πρόσφατο ταξίδι της στην Ιταλία. Η κατάσταση της υγείας της είναι καλή και αντιμετωπίζεται με αντιική αγωγή.  Οι συγγενείς της έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό οικειοθελώς.  

Με ανάρτησή του στο Τwitter, ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σημειώνει: «Το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε. Ήταν κάτι που περιμέναμε. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού».


Μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος του ιού στην χώρα, ανακοινώθηκε ότι  «κόβονται» όλες οι άδειες του προσωπικού των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας, των περιφερειακών ιατρείων και όλων των δημόσιων δομών με απόφαση του υπουργού Υγείας. 

Αμφισβητεί την ετοιμότητα η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία

Αμφιβολίες εκφράζει, ωστόσο, η Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για την υγειονομική ετοιμότητα της Ελλάδας. Σε δημόσια επιστολή της σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία εντοπισμένα μεμονωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Θα πρέπει όμως να βελτιωθούν τα μέτρα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία για την περίπτωση εμφάνισης μη εντοπισμένου κρούσματος στα τμήματα επειγόντων περιστατικών». Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, πρέπει άμεσα να προσληφθούν 2.000 υγειονομικοί υπάλληλοι και να ανοίξουν 100 κλειστές κλίνες ΜΕΘ ώστε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των περιστατικών.