Πέντε πιο στοχευμένα σχέδια ανακοίνωσαν σήμερα σε διάσκεψη Τύπου οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας που θα καλύπτουν την περίοδο από 13 Ιουνίου μέχρι 12 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για τέσσερα σχέδια για στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων και ένα για στήριξη ανέργων.

Οι δικαιούχοι των σχεδίων αναμένεται να φτάσουν τις 50 χιλιάδες.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε στην διάσκεψη Τύπου μεταξύ άλλων ότι ένας από τους στόχους για το επόμενο διάστημα είναι να διασφαλιστεί η θωράκιση των δημόσιων οικονομικών.

Ανακοίνωσε ακόμα πως σε μερικές μέρες θα καταβληθεί το επίδομα απευθείας στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων.

Αρχίζει αύριο η καταβολή των επιδομάτων της γ’ περιόδου

Η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανέφερε ότι για σκοπούς καλύτερου ελέγχου για την απόδειξη της μείωσης του κύκλου εργασιών, και στη νέα περίοδο των επιδομάτων θα απαιτείται πλέον βεβαίωση από εγκεκριμένο λογιστή.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, από σήμερα το ανεργιακό επίδομα θα καταβάλλεται στην επιχείρηση, η οποία θα πρέπει να το καταβάλλει με το υπόλοιπο ποσό του μισθού στον εργαζόμενο. Όλες οι αιτήσεις, όπως εξήγησε, θα γίνονται από τις επιχειρήσεις και όχι από τους εργαζόμενους.

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανακοίνωσε ότι από αύριο θα αρχίσει η φάση η καταβολή των επιδομάτων της τρίτης περιόδου (13/5-12/6) που έληξε στις 12 Ιουνίου, τα οποία αναμένουν χιλιάδες πολίτες. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας.

Αναλυτικά τα πέντε σχέδια

Το πρώτο σχέδιο αφορά τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα.  Αρχίζει από τις 13 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 12 Οκτωβρίου.

Για όσες ξενοδοχειακές μονάδες επαναλειτουργήσουν την περίοδο Ιουνίου και Ιουλίου, η κυβέρνηση θα καλύπτει το 90% των εργοδοτουμένων με προϋπόθεση να υπάρχει μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 40%. Στους εργαζόμενους θα επιδοτείται το 60% του μισθού.

Από 1η Αυγούστου, αν η μείωση είναι πέραν του 35% θα καλύπτεται το 50% του προσωπικού.

Αν ένα ξενοδοχείο δεν λειτουργήσει, τότε θα καλύπτεται το 80% των εργαζομένων με ποσοστό 60% του μισθού.

Η Υπουργός κάλεσε τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να προσλάβουν όσους απολύθηκαν ή ήταν σε αναστολή εργασίας για να τύχουν περαιτέρω στήριξης.

Το δεύτερο σχέδιο αφορά οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται και επηρεάζονται άμεσα από τον τουρισμό. Τον μήνα Ιούνιο στο σχέδιο αυτό η ένταξη απαιτεί μείωση τζίρου πέραν του 55%.

Σε επιχειρήσεις μέχρι 3 εργαζομένους, το κράτος θα καλύπτει το 100% των υπαλλήλων και πέραν των τριών ατομών, το 60%. Σε επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν θα καλύπτεται το 80%. Και εδώ θα επιδοτείται το 60% του μισθού.

Τον μήνα Ιούλιο ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις, ενώ τον Αύγουστο η μείωση τζίρου περιορίζεται στο 40%. Σε επιχειρήσεις που απασχολούν πέραν των 3 εργαζομένων θα καλύπτεται το 45% του προσωπικού. Το σχέδιο αυτό τερματίζεται στις 31 Αυγούστου.

Για την ένταξη στο σχέδιο τέθηκε όρος να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Το τρίτο σχέδιο αφορά οικονομικές δραστηριότητες που δεν εντάσσονται στα προηγούμενα σχέδια και έχουν μείωση του κύκλου εργασιών πέραν του 40% μέχρι τον Ιούλιο και 45% τον Αύγουστο.

Θα καλύπτεται το 40% των εργαζομένων μιας επιχείρησης μέχρι τον Ιούλιο και 45% τον Αύγουστο. Η επιδότηση θα είναι το 60% του μισθολογικού κόστους.

Εάν στην επιχείρηση εργάζονται μέχρι τρία πρόσωπα θα καλύπτεται το 100% των εργαζομένων.

Για αυτό το σχέδιο θα υπάρχει κατάλογος με επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να ενταχθούν. Πρόκειται για το λιανικό και μέρος του χονδρικού εμπορίου, υπεραγορές, φαρμακεία, τυχερά παιχνίδια, κουρεία, κομμωτήρια και άλλες επιχειρήσεις.

Το τέταρτο σχέδιο αφορά επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καθόλου με βάση τα διατάγματα της κυβέρνησης και θα έχει ισχύ ως τις 31 Αυγούστου. Σε επιχειρήσεις μέχρι 9 εργαζόμενους θα καλύπτεται το 100% των υπαλλήλων, με επιδότηση 60%. Σε επιχειρήσεις πέραν των εννέα εργαζομένων, το κράτος θα καλύπτει το 90%.

Το πέμπτο σχέδιο αφορά τους ανέργους που ολοκληρώνεται το ανεργιακό τους επίδομα μέχρι τον Ιούνιο, στους οποίους θα συνεχίσει να καταβάλλεται ένα ποσό ύψους 360 ευρώ.

Σε υπαλλήλους ξενοδοχείων που είχαν απολυθεί πριν την 1η Μαρτίου, η παροχή του ειδικού επιδόματος θα θεωρείται ως περίοδος συνεχούς απασχόλησης για σκοπούς του Σχεδίου Αναστολής Εργασιών που εφαρμόζεται κατά τους χειμερινούς μήνες.