Την ανάκληση επτά διαβατηρίων που παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) αποφάσισε την Τετάρτη, το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, μετά τη συνεδρίαση.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι η ανάκληση των διαβατηρίων αφορά στις περιπτώσεις τεσσάρων επενδυτών και τριών μελών οικογενειών, στη βάση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής, των κυρώσεων της ΕΕ αλλά και των προνοιών της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Επιπρόσθετα, ο κ. Νουρής αναφέρθηκε και στο θέμα της αποκατάστασης της συνταξιοδοτικής αποζημίωσης των κοινοταρχών, η οποία είχε υποστεί μείωση στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής διαχείρισης που είχαν ληφθεί το 2013.

«Η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου διαλαμβάνει σταδιακή επαναφορά της σύνταξης των κοινοταρχών των ελεύθερων περιοχών σε βάθος τριετίας, ώστε να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση στο ποσό που λάμβαναν, συμπεριλαμβανομένων πλέον και των αυξήσεων και του τιμάριθμου», εξήγησε ο κ. Νουρής.

Σημείωσε, δε, ότι το ίδιο ακριβώς έχει αποφασιστεί και για το θέμα της αποζημίωσης των κοινοταρχών των κατεχόμενων περιοχών. Σε συμφωνία με την Ένωσή τους, όπως είπε, η αποζημίωση θα ισούται με το 50% της σύνταξης που θα παίρνουν οι κοινοτάρχες των ελεύθερων περιοχών.