Η διαχείριση της πορείας της πανδημίας και οι προεκτάσεις αυτής στον γενικό πληθυσμό της Κύπρου θα είναι εκ των θεμάτων που θα παρουσιαστούν φέτος στην 8η Παγκύπρια Ημερίδα Δημόσιας Υγείας, η οποία διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Επίσης, η θεματολογία της ημερίδας θα εστιάσει σε μια σειρά χρόνιων νοσημάτων και των κύριων παραγόντων ρίσκου υγείας που ταλανίζουν τον γενικό πληθυσμό της Κύπρου αλλά και παιδιά.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία σήμερα από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 8:30, στις εγκαταστάσεις του ΤΕΠΑΚ, Αμφιθέατρο Πεύκιος Γεωργιάδης, με προφορικές παρουσιάσεις από 9 ομιλητές.

Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό. Χαιρετισμό θα απευθύνει και η Κοσμήτειρα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΤΕΠΑΚ, ∆ρ. Αικατερίνη Λαμπρινού. H φετινή ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Επιδημιολογίας Πεδίου και του επιστημονικού της δικτύου, στο οποίο το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου είναι Μέλος.

Κύριος ομιλητής της ημερίδας θα είναι ο Καθ. Δρ. Στέφανος Κάλης από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ΗΠΑ, του οποίου η ομιλία θα επικεντρωθεί στη διασύνδεση της υγείας με τη διατροφή. Θα προεδρεύει της ημερίδας ο Αναπλ. Καθηγητής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του ΤΕΠΑΚ, Δρ. Κώστας Χριστοφή.

Ομιλητές θα είναι επίσης η Δρ. E. Κωνσταντίνου, Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας Κύπρου, ο Dr. B. Grotto, Ιατρός Δημόσιας Υγείας και Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Ben Gurion University, Israel, η Δρ. Σ. Αχιλλέως, Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η Δρ. Ο. Κολοκοτρώνη Επίκουρη Καθηγήτρια Παθοφυσιολογίας στο ΤΕΠΑΚ, η Δρ. Π. Μαϊκαντή, Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος με εξειδίκευση στα εντεροπαθογόνα και στην αντιμικροβιακή αντοχή, ο Δρ. Κ. Μακρής, Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας, ΤΕΠΑΚ, η Δρ. Μ. Κυπριανίδου, Ειδική Επιστήμονας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και η Δρ Κ. Καϊκούσιη, Νοσηλευτική Λειτουργός Ψυχικής Υγείας.