Στις 4 Οκτωβρίου του 1883, ένα τρένο που έμελλε να γίνει το διασημότερο όλων των εποχών, το «Οριάν Εξπρές», θα ξεκινήσει για το πρώτο του επίσημο ταξίδι από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη. Οι προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι θα επιβιβαστούν στα υπερπολυτελή βαγόνια του και μετά από 81 ώρες και 30 λεπτά ταξίδι, έχοντας διανύσει 2.740 χιλιόμετρα, θα γράψουν ενθουσιασμένοι για τη μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία τους, αποθεώνοντας τη χλιδή της αμαξοστοιχίας κα την ιδέα του ιδιοκτήτη της.

Με το «Οριάν Εξπρές», την «Ταχεία της Ανατολής», το πρώτο διηπειρωτικό τρένο της Ευρώπης ταξίδεψαν όλοι: από τον Φερδινάνδο της Βουλγαρίας και τον Λεοπόλδο του Βελγίου, μέχρι τον τσάρο Νικόλαο, τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίντ Β’ και τον Μαχαραγιά του Μπεχάρ. Από τον Λόρενς της Αραβίας και τη Μάτα Χάρι, μέχρι τον Τρότσκι και τον Χέμινγουεϊ. Από τη Μάρλεν Ντίντριχ και τον Ζαν Γκαμπέν μέχρι ποιος ξέρει ποιον άλλον…

Στις 19 Μαΐου του 1977, στις 23.53’ το «Οριάν Εξπρές» αναχώρησε για το τελευταίο του δρομολόγιο από την Ευρώπη προς στην Ανατολή. Είχε γράψει τη δική του ιστορία για σχεδόν έναν αιώνα.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη