Αναχώρησε το απόγευμα η πρώτη πτήση βρετανικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους από το Σουδάν που μεταφέρει Βρετανούς υπηκόους, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης που προανήγγειλε το πρωί το Λονδίνο.

Η πρώτη πτήση, που ανακοινώθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ, αφορά αδιευκρίνιστο αριθμό επιβαινόντων, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Wadi Saeedma βορείως του Χαρτούμ και έχει προορισμό τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου, δύο ακόμα πτήσεις εκκένωσης θα πραγματοποιηθούν εντός της ημέρας.

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι ακόμα εξετάζεται η πιθανότητα εναλλακτικής οδού απομάκρυνσης Βρετανών υπηκόων, με πολεμικά πλοία από το λιμάνι Πορτ-Σουδάν.

Όπως είχε πει νωρίτερα ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, στην περιοχή του λιμανιού στην Ερυθρά Θάλασσα βρίσκονται ήδη Βρετανοί στρατιώτες για να αποτιμήσουν την κατάσταση.

Το Foreign Office έχει καλέσει τους Βρετανούς υπηκόους και τα εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών τους να μεταβούν με δικά τους μέσα στο αεροδρόμιο, περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα.