Η φετινή χρονιά, παρά τις δυσκολίες λόγω του πολέμου, μπορεί να πιάσει τις επιδόσεις του 2021 ανέφερε σήμερα στη Βουλή ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας η οποία εξέτασε τις συνέπειες της ουκρανικής κρίσης στην τουριστική βιομηχανία.

Ο κ. Περδίος παρουσιάστηκε αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι παρά την απώλεια από τη ρωσική και ουκρανική αγορά, γίνεται προσπάθεια για προσέλκυση τουριστών από άλλες χώρες.

Σημείωσε ακόμα ότι το Υφυπουργείο και οι φορείς του τουρισμού λειτουργούν με το χειρότερο σενάριο, που είναι η ολοκληρωτική απώλεια των 800 χιλιάδων τουριστών που αναμένονταν κυρίως από Ρωσία αλλά και την Ουκρανία.

Ακόμα και να τελειώσει ο πόλεμος κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσουν οι κυρώσεις και αν ο Ρώσοι λόγω της πτώσης του νομίσματος τους θα μπορούν να ταξιδέψουν, όπως ανέφερε ο κ. Περδίος.

Επανέλαβε ότι η ρωσική αγορά, είναι η δεύτερη σε μέγεθος στον τουρισμό της Κύπρου, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να αναπληρωθεί στο σύνολό της.

Ο Υφυπουργός ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχει σημαντική προοπτική από χώρες, όπως η Γερμανία, το Ισραήλ, η Πολωνία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Σουηδία και η Ουγγαρία.

Υπάρχει η δυνατότητα όπως είπε οι χώρες αυτές να έχουν 20 με 40 πτήσεις έκαστη σε σύγκριση με 100 περίπου πτήσεις εβδομαδιαίως που θα έρχονταν από τη Ρωσία.

O κ. Περδίος προανήγγειλε μέτρα ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού, τα οποία θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.