Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τους ηγέτες δέκα ευρωπαϊκών χωρών που συναντώνται στο Λονδίνο ότι η «πολεμική μηχανή» της Ρωσίας θα βάλει κάποια από τα δικά τους κράτη στο στόχαστρο αν δεν την σταματήσουν στην Ουκρανία.

Ο κ. Ζελένσκι απευθυνόταν μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύνοδο των ηγετών των δέκα χωρών μελών της Ενιαίας Εκστρατευτικής Δύναμης που έχει καλέσει στη βρετανική πρωτεύουσα ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Μπορούμε να σταματήσουμε τη Ρωσία. Μπορούμε να σταματήσουμε τους σκοτωμούς ανθρώπων. Θα είναι ευκολότερο αν το κάνουμε μαζί, να σταματήσουμε την καταστροφή της δημοκρατίας και να τη σταματήσουμε τώρα στην πατρίδα μας. Διότι διαφορετικά, θα έρθουν και σε εσάς», είπε ο Ουκρανός ηγέτης.

Η Ενιαία Εκστρατευτική Δύναμη απαρτίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις χώρες της Βαλτικής, τις Βόρειες χώρες και την Ολλανδία.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, οι δέκα ηγέτες εργάζονται εντατικά για να επιβάλουν περαιτέρω μέτρα που θα παραλύσουν την πολεμική μηχανή του Πούτιν, θα υποστηρίξουν την Ουκρανία και θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Στην ομιλία του ο κ. Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι στρατιωτικές προμήθειες που λαμβάνει η Ουκρανία από τη Δύση εξαντλείται πολύ γρήγορα. «Οι ποσότητες που λαμβάνουμε κάθε εβδομάδα συνήθως χρησιμοποιούνται εντός 20 ωρών», ανέφερε ενδεικτικά.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, ρωσικός εξοπλισμός που καταλαμβάνεται από τις ουκρανικές δυνάμεις επαναχρησιμοποιείται στις μάχες.

Χαιρέτισε τις κρυώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά τόνισε ότι δεν επαρκούν για να σταματήσουν τη ρωσική επιθετικότητα, καλώντας σε πλήρες εμπορικό εμπάργκο.

Ζήτησε επιπλέον να απαγορευθούν όλα τα ρωσικά πλοία από τα λιμάνια σε όλο τον κόσμο και να αποκλειστούν όλες οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT.

Επέκρινε επίσης επιχειρήσεις της Δύσης που συνεχίζουν να λειτουργούν στη Ρωσία.