Σε αλλαγές των υφιστάμενων σχεδιασμών όσον αφορά την κατηγοριοποίηση χωρών από τις οποίες θα δέχεται επισκέπτες η Κύπρος, προχώρησε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Βασικότερη αλλαγή που επιφέρει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και σχετίζεται άμεσα με τα αιτήματα ομάδων ξενοδόχων και τουριστικών παραγόντων του εξωτερικού, είναι ότι στην κατηγορία Γ -που πλέον μετονομάζεται σε κατηγορία «κόκκινη»- αίρεται το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, δήλωσε με το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ότι θα απαιτείται διπλή μοριακή εξέταση, δηλαδή αρνητική εργαστηριακή εξέταση PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση και ακόμα μια εργαστηριακή ανάλυση PCR με την άφιξη στην Κύπρο.

Αλλάζει επίσης η ονομασία των κατηγοριών ώστε να ταυτίζεται με την κατηγοριοποίηση του ευρωπαϊκού κέντρου πρόληψης και ελέγχου νοσημάτων. Η κατηγορία που σήμερα γνωρίζουμε ως Α μετονομάζεται σε «Πράσινη». Η Κατηγορία Β αντικαθίσταται από την κατηγορία «Πορτοκαλί», στην οποία θα απαιτείται η προσκόμιση αρνητικής μοριακής εξέτασης PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση, πρακτική που ισχύει και σήμερα.

Στις κατηγορίες «πράσινη», «πορτοκαλί» και «κόκκινη» θα ταξινομούνται οι ακόλουθες χώρες: Οι χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία, οι χώρες που εμπίπτουν στον κατάλογο σύστασης τρίτων χωρών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι εξής τρίτες χώρες : Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λίβανος, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος και Λευκορωσία.

Για όλες τις υπόλοιπες χώρες θα υπάγονται στην κατηγορία «γκρίζα», στην οποία θα απαιτείται ειδική άδεια, εργαστηριακή εξέταση PCR και αυτοπεριορισμός στα πλαίσια των οδηγιών του Υπ. Υγείας. Εξαιρούνται οι κύπριοι πολίτες, οι νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Δημήτρης Στρατής