Κατά 21 αστυνομικούς μειώνεται ο αριθμός της φρουράς των πολιτικών αρχηγών και πρώην αξιωματούχων, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις της μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, η υπουργός δικαιοσύνης, Έμιλη Γιολίτη, ανέφερε πως αποφασίστηκε η μείωση του αριθμού των αστυνομικών πολιτικών προσώπων, από 56 σε 35.

Οι 21 αστυνομικοί όπως ανέφερε η Υπουργός θα μεταφερθούν για αστυνόμευση στην Παλιά Λευκωσία.

Απαντώντας στο αίτημα του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ για μείωση και της προεδρικής φρουράς που αριθμεί περί τα 100 άτομα, η κ. Γιολίτη είπε η απόφαση ήταν η αξιολόγηση κινδύνου και εάν ήταν δυνατόν η μείωση, όπως έγινε και για τους πολιτικούς αρχηγούς και για τους πρώην αξιωματούχους.

Εάν και εφόσον, η επιτροπή αξιολόγησης της Αστυνομίας κρίνει ότι ο αριθμός είτε δεν είναι ικανοποιητικός, είτε υπερβολικός, θα προβούμε στις ανάλογες διορθώσεις, σημείωσε.

Διευκρίνισε επίσης πως στο θέμα της προεδρικής φρουράς, ανέκαθεν ο αριθμός των αστυνομικών/ φρουρών προέδρων της Δημοκρατίας, ήταν περίπου ο ίδιος.

«Οι αστυνομικοί των εκάστοτε προέδρων της Δημοκρατίας, πέραν της φρουράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη, επί 24ωρου βάσεως, του Προεδρικού Μεγάρου, της εξοχικής προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος και της κατοικίας του εκάστοτε Προέδρου.

Δημήτρης Στρατής