Ήχησαν για άλλη μια φορά σήμερα οι σειρήνες της Τουρκικής εισβολής, σαν μια φορτική υπενθύμιση για τη μεγαλύτερη τραγωδία της Κύπρου.

48 χρόνια πριν στις 5 και 30 το πρωί τα Τουρκικά στρατεύματα υπό το σύνθημα «η Αϊσέ πάει διακοπές» και με το πρόσχημα της «ειρηνευτικής επιχείρησης» εισέβαλαν την περιοχή Πέντε Μίλι της Κερύνειας, σε μια συνδυασμένη επιχείρηση από θάλασσα και αέρα.

Αφορμή ήταν το πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ και η ανατροπή του Προέδρου Μακαρίου που προηγήθηκε στις 15 Ιουλίου.

Τους μήνες που ακολούθησαν χιλιάδες χάθηκαν, αγνοούνται ή έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα.

Σχεδόν μισό αιώνα μετά οι πληγές παραμένουν ανοικτές. Νέες ιστορίες και αφηγήσεις έρχονται στο φως, για να κρατήσουν άσβεστη τη συλλογική μνήμη, το μόνο αντίδοτο στην λήθη που επιβάλει ο αδυσώπητος χρόνος.

Η Κύπρος τίμησε σήμερα όσους υπερασπίστηκαν τα εδάφη της, με μνημόσυνα που τελέστηκαν σχεδόν σε όλους τους ιερούς ναούς και δεήσεις για την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Φόρος τιμής στους πεσόντες της Τουρκικής εισβολής αποδόθηκε σήμερα από την Κυπριακή Δημοκρατία το πρωί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Στεφάνι κατέθεσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Χαρδαλιάς.

Με ανάρτηση του στο Twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ο οποίος νοσεί με κορωνοϊό, ανέφερε πως «παρά τις επίπονες μας προσπάθειες, η Τουρκία συνεχίζει να επιδεικνύει την ίδια αδιαλλαξία». Πρόσθεσε πως «η τουρκική εμμονή σε απαράδεκτες θέσεις, που δεν συνάδουν σε σύγχρονα κράτη οδηγούσε σε εκτροχιασμό της κάθε διαπραγματευτικής διαδικασίας».

«Η Ελλάδα, σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργάζεται με προσήλωση για τον στόχο, της εξεύρεσης συμπεφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού ζητήματος», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Όσοι έχασαν τη ζωή τους θα δικαιωθούν μόνον όταν καταφέρουμε να τερματίσουμε την κατοχή δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι είναι αδήριτη ανάγκη να δημιουργηθεί ξανά δυναμική για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, καθώς η Τουρκία βολεύεται με το παρατεταμένο αδιέξοδο.

Πανηγυρικούς εορτασμούς έστησε στα κατεχόμενα ο στρατός της Τουρκίας για την εισβολή του στην Κύπρο.

Πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση στο πλαίσιο της οποίας τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν πάνω από την κατεχόμενη Λευκωσία.

Παράνομη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάϊ ο οποίος σε ομιλία του επανέλαβε την Τουρκική θέση για δύο κράτη και προανήγγειλε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.