Με επ’ αόριστον αποκλεισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) στο Βασιλικό, για τις εκπομπές ρύπων, προειδοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή των 9 Κοινοτήτων της περιοχής, η οποία πραγματοποίησε από τις 08.30 μέχρι τις 09.30, σήμερα, προειδοποιητικό αποκλεισμό της εισόδου.

Σε δηλώσεις του ο Λευτέρης Φωκά, Πρόεδρος της Συντονικής Επιτροπής ανέφερε ότι «θεωρούμε πως με το τελευταίο γεγονός, δηλαδή τη φωτιά στον ΟΕΔΑ Πεντακώμου έχει υπερχειλίσει το ποτήρι της οργής. Έχουμε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε βιομηχανία παρουσιάζει προβλήματα θα αποκλείεται επ’ αόριστον».

Σήμερα, συνέχισε «κάνουμε ένα προειδοποιητικό μονόωρο αποκλεισμό της εισόδου της ΑΗΚ. Το φουγάρο συνεχώς εκπέμπει μαύρο καπνό, δεν έχουμε δει την κατάσταση να βελτιώνεται και εκφράζουμε με αυτό τον τρόπο την αντίδραση μας. Η επόμενη κίνηση θα είναι ο επ΄αόριστον αποκλεισμός της εισόδου της ΑΗΚ με τις συνέπειες να είναι για όλη την Κύπρο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φωκά είπε ότι «σε σύσκεψη που είχαμε πρόσφατα με την ΑΗΚ μάς εξήγησαν ορισμένα προβλήματα που υπήρχαν στο φουγάρο. Συγκεκριμένα είχε πρόβλημα η μονάδα 2 και έφεραν ειδικούς από το εξωτερικό για να την διορθώσουν». Πρόσθεσε πως «εμείς εισηγηθήκαμε όπως σταματήσει η παραγωγή από τη μονάδα 2, μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα. Δυστυχώς όμως δεν βλέπουμε να έχει λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά απεναντίας έχουμε ενημερωθεί ότι υπάρχουν και άλλα μικροπροβλήματα στα φουγάρα, τα οποία θα προσπαθήσουν να επιδιορθώσουν».

Ωστόσο, συνέχισε, «λόγω της μεγάλης παραγωγής που γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι δύσκολο να διορθωθούν αυτά τα προβλήματα. Θα έχουμε σύντομα μια νέα σύσκεψη με την εταιρεία και θα εισηγηθούμε όπως οι μονάδες σταματούν τη λειτουργία τους εκ περιτροπής, προκειμένου να διορθώνονται τα προβλήματα ούτως ώστε να υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο για οριστική λύση του θέματος».

Ο κ. Φωκά κλήθηκε να σχολιάσει χθεσινή ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την οποία χαρακτηρίζει «ανακριβείς» δηλώσεις που έκανε ο ίδιος στα ΜΜΕ, στις οποίες αναφέρθηκε «σε αδράνεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας» στην αντιμετώπιση της φωτιάς που ξέσπασε σε σκουπίδια και άχρηστα υλικά εντός του περιφραγμένου χώρου υγειονομική ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΥ) του ΟΕΔΑ Πεντακώμου, την Παρασκευή 15 Ιουλίου.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν μιλώ ως Λευτέρης Φωκά αλλά ως Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής και εκφράζω τις απόψεις των 9 Κοινοτήτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχαμε κάτι ειδικά να θίξουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή να μειώσουμε την εμπειρογνωμοσύνη της» είπε και σημείωσε πως αρκετές φορές δίνουμε στην Υπηρεσία συγχαρητήρια και ευχαριστίες για τη βοήθεια και συνδρομή της σε άλλες περιπτώσεις.

Πρόσθεσε πως «από τα γεγονότα είδαμε ότι στον τόπο που υπήρχε η πυρκαγιά βρισκόταν μόνο ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το οποίο δεν έκανε τίποτε, απλώς παρακολουθούσε. Εγώ προσωπικά από το Σάββατο το πρωί προσπαθούσα να επικοινωνήσω τόσο με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέα Κεττή όσο και με διάφορους άλλους αξιωματούχους της Υπηρεσίας. Με είχαν πληροφορήσει ότι η Πυροσβεστική δεν θα έκανε τίποτε, απλά θα παρακολουθούσαν και θα έδιναν οδηγίες στον Διευθυντή του εργοστασίου για να λύσει το πρόβλημα».

Ανέφερε ακόμα ότι «για μας αυτό δεν είναι ικανοποιητικό. Θεωρούμε ότι η Πυροσβεστική έχει και τις γνώσεις και μπορεί να λύσει τα προβλήματα αυτά και αναρωτιόμαστε εάν οι υπεύθυνοι της Υπηρεσίας ήταν κάτοικοι στη περιοχή και επηρεάζονταν τα παιδιά τους, εάν θα αντιδρούσαν με τον ίδιο τρόπο».

Ο κ. Φωκά ανέφερε ακόμα ότι σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή θα έχει σύσκεψη με τον Επαρχο Λάρνακας, στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ζυγίου προκειμένου να συζητηθούν όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην περιοχή. Κύριο θέμα θα είναι η μη αδειοδότηση άλλων εργοστασίων στην περιοχή μας και η βελτίωση, αναβάθμιση των ήδη υφιστάμενων εργοστασίων».

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου, οι βουλευτές Πρόδρομος Αλαμπρίτης, Ανδρέας Πασιουρτίδης και Αντρέας Αποστόλου και οι Κοινοτάρχες Καλαβασού, Ζυγίου, Μαρί, Μαρωνίου, Ψεματισμένου και Ασγάτας.

Πηγή: ΚΥΠΕ