Με αυστηρότερα μέτρα προσπαθεί η Κυβέρνηση να συμμορφώσει τους πολίτες, προκειμένου να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού. 

Δικαίωμα εισόδου στην κυπριακή Δημοκρατία χωρίς προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού, θα έχουν:

  •  Όσοι έχουν μεταβεί σε χώρες του εξωτερικού για ιατρικούς σκοπούς, καθώς και οι συνοδοί τους.
    Όσοι μετέβησαν για ιατρικούς λόγους, αντί της προσκόμισης του ιατρικού πιστοποιητικού, θα πρέπει να κατέχουν βεβαίωση από τις κατά τόπους Διπλωματικές Αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Οι φοιτητές που ανήκουν στις ‘ευπαθείς ομάδες’. Θα πρέπει να κατέχουν ειδική βεβαίωση, κατόπιν αξιολόγησης των απαραίτητων ιατρικών πιστοποιητικών από τριμελές Ιατρoσυμβούλιο. Οι αιτήσεις θα αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

    Εφόσον παραστεί ανάγκη, η Κυπριακή Δημοκρατία θα ναυλώσει ειδικές πτήσεις από Αθήνα και Λονδίνο, για να επιστρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία επιβάτες που εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες.

    Όλοι όσοι επιστρέψουν θα τεθούν σε υποχρεωτική απομόνωση (καραντίνα) σε χώρους που θα υποδεικνύει το κράτος, εκτός των ατόμων που είχαν μεταβεί για ιατρικούς λόγους και θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό, για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπεία τους.

Με την είσοδό τους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα υποβάλλονται σε υποχρεωτική εξέταση για την ασθένεια του COVID-19 και ακολούθως θα ακολουθούνται οι πρόνοιες του σχετικού ιατρικού πρωτοκόλλου.

Επιπλέον, από αύριο, 31 Μαρτίου 2020, στις 6 π.μ.:

1. Απαγορεύεται η σύναξη προσώπων στην όποια οικία πέραν των μόνιμα διαμενόντων προσώπων.
2. Απαγορεύεται η όποια μετακίνηση προσώπων από τις 9.00 μ.μ. μέχρι τις 06.00 π.μ., πλην όσων κατέχουν το έντυπο Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου (Έντυπο Α).
3. Η χρήση της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης του όποιου προσώπου, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Εντύπου Β, περιορίζεται σε μια μόνο φορά την ημέρα, με εξασφάλιση άδειας μέσω της αποστολής μηνύματος SMS στο 8998. Έγγραφη δήλωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών που εμπίπτουν στις πρόνοιες του Εντύπου Β, θα χρησιμοποιείται μόνο από πρόσωπα άνω των 65 ετών.

Οι ακόλουθες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα παραμένουν κλειστές κάθε
Κυριακή:

1. Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (π.χ. υπεραγορές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταρίες, κάβες).

Νοείται ότι της απαγόρευσης εξαιρούνται τα περίπτερα, νοουμένου ότι δεν θα εμπορεύονται προϊόντα επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου.

Πέραν του διατάγματος, έχουν  αποφασιστεί από την διυπουργική επιτροπή τα ακόλουθα μέτρα:

1. Αύξηση της ποινής του εξώδικου, από 150 σε 300 ευρώ.
2. Κάθετη αύξηση ελέγχων στα οδοφράγματα.
3. Αξιοποίηση των παρατηρητών της γειτονιάς.
4. Θα γίνουν συστάσεις προς τις εμπορικές τράπεζες για έκδοση πιστωτικών καρτών στους δικαιούχους με βάση τις καταθέσεις τους και τρόποι προστασίας των πελατών που προβαίνουν σε αναλήψεις μετρητών από αυτόματες ταμειακές μηχανές.
5. Προς περιορισμό της διακίνησης όσων έχουν διακριβωθεί ως θετικοί στον κορωνοϊό και βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, το Υπουργείο Υγείας μελετά τον τρόπο έτσι ώστε να επιβάλλεται ηλεκτρονική κατ’ οίκον επιτήρηση.

 Όλα τα νέα μέτρα στα ακόλουθα βίντεο:

Ο Υπουργός Υγείας για τα Νέα Μέτρα για αντιμετώπιση του Κορωνοϊού και Προστασία των Πολιτών

Geplaatst door Κυπριακή Κυβέρνηση – Cyprus Government op Maandag 30 maart 2020

 

Image Credits
Creator: Σταύρος Ιωαννίδης// Stavros Ioannides
Copyright: Stavros Ioannides/PIO