Στις 23 Ιουλίου 2021 θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων, όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα 30 Μαρτίου η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η Οργανωτική Επιτροπή «Τόκιο 2020», η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας και η Κυβέρνηση του Τόκιο.

Οι νέες ημερομηνίες διεξαγωγής των Αγώνων, ανακοινώθηκαν έξι μέρες μετά την απόφαση αναβολής, η οποία λήφθηκε την περασμένη Τρίτη (24/03), εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης με τον κορωνοϊό.

Η τελετή έναρξης των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων θα λάβει χώρα στις 23 Ιουλίου 2021 και η τελετή λήξης στις 8 Αυγούστου 2021, δηλαδή 364 μέρες μετά τις αρχικές ημερομηνίες. Θυμίζουμε ότι η αρχική ημερομηνία των Αγώνων ήταν η 24η Ιουλίου 2020 με 9η Αυγούστου 2021. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν μεταξύ 24 Αυγούστου και 5 Σεπτεμβρίου 2021.

Η οριστική απόφαση για τις νέες ημερομηνίες, λήφθηκε μετά από επαφή της ΔΟΕ με όλους τους φορείς, και οριστικοποιήθηκε μετά από τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΔΟΕ Δρ. Τόμας Μπαχ, του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής «Τόκιο 2020» κ. Γιοσίρο Μόρι, της υπουργού Ολυμπιακών Αγώνων κα. Σέικο Χασιμότο και της κυβερνήτης του Τόκιο κα. Γιουρίκο Κοΐκε.
Οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διατηρήσουν την ονομασία «Τόκιο 2020».

Με την οριστικοποίηση των ημερομηνιών, πλέον αναμένεται η ανακοίνωση του προγράμματος των Αγώνων, ενώ οι διεθνείς ομοσπονδίες είναι σε θέση πλέον να προχωρήσουν με τον προγραμματισμό των αγώνων πρόκρισης, που αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Δρ. Τόμας Μπαχ, δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τις διεθνείς ομοσπονδίες και τις Ολυμπιακές Επιτροπές για την καθολική τους υποστήριξη, των τελευταίων ημερών. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την Επιτροπή Αθλητών της ΔΟΕ, με τους οποίους ήμασταν σε συνεχή επαφή. Με αυτή την ανακοίνωση, είμαι σίγουρος ότι μαζί με την οργανωτική επιτροπή και την κυβέρνηση και όλους τους συνεργάτες μας, θα φέρουμε εις πέρας αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Η ανθρωπότητα είναι αυτή τη στιγμή σε μια σκοτεινή σήραγγα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες ‘Τόκιο 2020’ μπορούν να αποτελέσουν το φως στην άκρη του τούνελ».

Δελτίο τύπου ΚΟΕ