Από τις συνεργασίες που θα γίνουν και από την τακτική που θ’ ακολουθηθεί από το κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα, θα εξαρτηθεί ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής που θα είναι ο 13ος που θα υπηρετήσει τον θεσμό.

Σήμερα το ΕΛΑΜ, το οποίο ως γνωστό διατηρούσε δεσμούς με την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την Προεδρία της Βουλής με τον πρόεδρο του κόμματος, Χρίστο Χρίστου. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από αρκετούς ως μια κίνηση τακτικής από πλευράς ΕΛΑΜ, ώστε όποιον ψηφίσουν οι τέσσερεις βουλευτές του, σε έναν δεύτερο ή τρίτο γύρο εκλογής Πρόεδρου της Βουλής, να μπορέσουν να το εξαργυρώσουν ενδεχομένως με κάποια προεδρία Κοινοβουλευτικών Επιτροπών ή να έχει άλλα πολιτικά οφέλη το κόμμα.

Ήδη, εκπρόσωποι σχεδόν όλων των κομμάτων έσπευσαν με δηλώσεις τους να αποκλείσουν το ενδεχόμενο στήριξης του κ. Χρίστου για την Προεδρία της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά τα διάφορα σενάρια, από πλευράς ΕΔΕΚ ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος, είναι ένας από τους βασικούς υποψήφιους για διεκδίκηση της Προεδρίας της Βουλής, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ όπου θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και θα καθοριστούν οι κατευθυντήριες γραμμές σε ότι αφορά την στάση που θα τηρήσει το κόμμα.

Το ΔΗΚΟ ανακοίνωσε σήμερα την λύση της συνεργασίας με τον εξ Ελλάδος επικοινωνιολόγο Κωστή Παναγόπουλο, ο οποίος διατηρούσε συνεργασία με το κόμμα από την εποχή του Τάσσου Παπαδόπουλου. Δεν γνωρίζουμε εάν αυτή η κίνηση σχετίζεται με το περιβόητο βίντεο με τον «Μάκη».

Απόψε θα συνεδριάσουν οι Οικολόγοι όπου θα λάβουν τις αποφάσεις τους για την Προεδρία της Βουλής. Δεν αποκλείεται ο πρόεδρος του κόμματος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, να διεκδικήσει την Προεδρία εάν τύχει στήριξης από μεγαλύτερα κόμματα. Αυτό που απέκλεισε με δηλώσεις του ο κ. Θεοπέμπτου είναι μια ενδεχόμενη στήριξη του Μαρίνου Σιζόπουλου, κάτι που απέδωσε στις συνεχείς προεκλογικές επιθέσεις της ΕΔΕΚ στο Κίνημα των Οικολόγων.

Η Προεδρία της Βουλής φαίνεται ότι δεν αφήνει αδιάφορη τη Δημοκρατική Παράταξη και τον πρόεδρό της, Μάριο Καρογιάν, ο οποίος παρουσιάζεται εκ των νικητών των εκλογών.

Τριγμούς φέρνει το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΑΚΕΛ. Την Τετάρτη ορίστηκε η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, όπου θα ληφθούν και οι πρώτες αποφάσεις. Θα ακολουθήσει παγκύπριο Συνέδριο στις 2, 3 και 4 Ιουλίου. Φαίνεται ότι δρομολογείται η αποχώρηση από την ηγεσία του ΑΚΕΛ του Άντρου Κυπριανού και αναμένεται ότι το πόστο του γ.γ. του κόμματος θα διεκδικήσουν οι Στέφανος Στεφάνου και Γιώργος Λουκαΐδης.

Στον ΔΗΣΥ επικεντρώνονται στην διασφάλιση συνεργασιών με μικρότερα κόμματα, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα τύχουν στήριξης κυβερνητικά νομοσχέδια στο μέλλον, κάτι που εξαρτάται άμεσα και από την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Βουλής.