Η σημερινή διαμαρτυρία των μεταναστών και προσφύγων στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων διαμαρτυριών της τελευταίας περιόδου.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση από λειτουργούς του Κέντρου Φιλοξενίας, σήμερα το πρωί 20 με 30 άτομα προσέγγισαν την είσοδο του Κέντρου φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελευθερίας.

Οι άνθρωποι διαμαρτύρονται ζητώντας να τους δοθούν κάποιες εξηγήσεις γιατί δεν τους επιτρέπεται η έξοδος από τον καταυλισμό, την ώρα που εφαρμόζεται παντού η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί λόγω κορωνοϊού. Κάποιοι από τους μετανάστες, όπως μας αναφέρθηκε αρμοδίως, παραμένουν στον χώρο για περισσότερο από τρεις μήνες.

Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε δια του εκπροσώπου του Λοΐζου Μιχαήλ ότι το Κέντρο Φιλοξενίας παραμένει κλειστό επειδή εντοπίστηκαν περιστατικά ψώρας. Στόχος, όπως ανέφερε ο κ. Μιχαήλ, είναι να προστατευτεί ο πληθυσμός που διαμένει εντός του Κέντρου αλλά και ο γενικός πληθυσμός. Διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες ημέρες, μετά και από την θεραπεία που ακολουθούν τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στην ψώρα, το Κέντρο θα ανοίξει.

Τέσσερα άτομα νοσηλεύτηκαν για ψώρα – Δεν είναι σημερινό φαινόμενο

Υπενθυμίζουμε ότι στις 20 Μαΐου το υπουργείο Εσωτερικών, επικαλούμενο τα απαγορευτικά διατάγματα στη βάση του περί λοιμοκαθάρσεως νόμου, που εφαρμόστηκαν λόγω κορωνοϊού, απαγόρευσε την είσοδο και την έξοδο από το Κέντρο, σημειώνοντας ότι έχουν εντοπιστεί τριάντα κρούσματα ψώρας.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση από λειτουργούς που διαχειρίζονται το Κέντρο, μόλις τέσσερα άτομα έχουν νοσηλευτεί ως κρούσματα ψώρας και λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή. Επίσης, περιστατικά ψώρας είχαν παρατηρηθεί και πολύ πιο πριν κατά διαστήματα, ωστόσο δεν είχαν εκδοθεί αντίστοιχα διατάγματα.

Εκατοντάδες σε σκηνές

Στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά διαβιούν αυτή την περίοδο, όπως πληροφορούμαστε, συνολικά 780 άτομα. Ενενήντα γυναίκες και παιδιά διαμένουν σε προκατασκευασμένα υποστατικά και όλοι οι υπόλοιποι σε σκηνές.

Επειδή το συγκεκριμένο κέντρο δημιουργήθηκε αρχικά ως κέντρο προσωρινής φιλοξενίας, οι μετανάστες είναι εκτεθειμένοι στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες, τον ήλιο ή την βροχή. Ενίοτε παρατηρούνται και ελλείψεις στα αγαθά πρώτης ανάγκης.

Δημήτρης Στρατής