Μετά την ανακοίνωση του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς ότι η χώρα του θα παραχωρήσει τριάντα ένα τεθωρακισμένα αρματα μάχης “Λέοπαρντ” στην Ουκρανία, σε ανάλογη δήλωση προέβη και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μάιντεν.
Οπως είπε, η Ουάσινγκτον θα αποστείλει τριάντα -ένα προηγμένα άρματα μάχης “Abrams” στο Κίεβο, για να ενισχύσει τις προσπάθειες ανάκτησης εδαφών, τα οποία κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις.
Ο Τζο Μπάιντεν, σημείωσε πως η αποστολή των αρμάτων δεν πρέπει να θεωρηθεί από τη Μόσχα ως απειλή.
Υπογράμμισε, πάντως, ότι για τη μεταφορά των αρμάτων στην Ουκρανία, ενδέχεται να απαιτηθεί μια μακρά διαδικασία

Μετά την εξασφάλιση αρμάτων μάχης, η Ουκρανία θα πιέσει τους Δυτικούς συμμάχους της, ώστε να λάβει και μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, ανέφερε σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Άμυνας.
Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας διαθέτει γερασμένο στόλο μαχητικών αεροσκαφών, της σοβιετικής εποχής.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τους Δυτικούς, πολεμικά πλοία και υποβρύχια.

Εξάλλου. Ευρωπαϊκή χώρα επιδιώκει να προμηθεύσει με βόμβες διασποράς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
Όπως μεταδίδεται, τα αμφιλεγόμενα αυτά όπλα, που χρησιμοποιεί η Ρωσία προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, θα ήταν χρήσιμα στα πεδία των μαχών.
Αξιωματούχος ευρωπαϊκής κυβέρνησης, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί εξήγησε πως η κυβέρνησή της χώρας του έχει ήδη εγκρίνει την παράδοση των όπλων αυτών και έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Γερμανίας, που εμπλέκεται στην παραγωγή και πρέπει να δώσει άδεια για την επανεξαγωγή τους.

 

Οι Ουκρανοί παραδέχτηκαν ήττα στο Σολεντλάρ

Ο ουκρανικός στρατός παραδέχθηκε χθες πως οι δυνάμεις του αποσύρθηκαν από τη Σολεντάρ, πόλη στην περιφέρεια Ντονέτσκ όπου εκτυλίχθηκαν οι σφοδρότερες μάχες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
«Για 2-3 ημέρες χάσαμε τις θέσεις μας, αλλά τώρα προσπαθούμε να τις ανακτήσουμε», διαβεβαιώνει ο Ιγκόρ, ουκρανός στρατιώτης στην περιοχή.
Η ρωσική οργάνωση μισθοφόρων Wagner, που φέρεται να πρωτοστάτησε στην επίθεση στη Σολεντάρ, ανακοίνωσε την κατάληψή της την 11η Ιανουαρίου.
Δύο ημέρες αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του ελέγχουν την πόλη, η οποία πριν από τον πόλεμο αριθμούσε περίπου 10.000 κατοίκους