Με μια έντονα φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία απηύθυνε το λόγο μέσω τηλεδιάσκεψης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου του σώματος στις Βρυξέλλες.

Η ομιλία έγινε σε έντονα φορτισμένο κλίμα, ενώ στην αίθουσα πολλοί Ευρωβουλευτές παρουσιάστηκαν κρατώντας την ουκρανική σημαία. Σε κάποιο σημείο μάλιστα ο διερμηνέας του Κοινοβουλίου ακούστηκε φανερά συγκινημένος από τις αναφορές του κ. Ζελένσκι στις απώλειες αμάχων.

Ο κ. Ζελένσκι υπογράμμισε μιλώντας στους Ευρωβουλευτές που τον υποδέχθηκαν με παρατεταμένο χειροκρότημα πως δεν μπορεί να πει καλημέρα ή καλησπέρα, καθώς για κάποιους πολίτες του η μέρα δεν είναι καλή και για κάποιους θα είναι η τελευταία, προσθέτοντας πως μιλά εκ μέρους των πολιτών του που υπερασπίζονται την ελευθερία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος εξέφρασε χαρά για τα όσα ακούει και για το ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν ενωθεί, προσθέτοντας όμως πως το τίμημα για αυτή την ένωση της Ευρώπης ήταν υψηλό για τη χώρα του, μετά από δύο επαναστάσεις και πέντε μέρες επίθεσης από τη Ρωσία.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν θέλησε να διαβάσει ομιλία από το χαρτί γιατί «αυτή η φάση τελείωσε για τη χώρα μας» και τώρα «αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα».

Τόνισε πως οι Ουκρανοί κάνουν μεγάλες θυσίες δείχνοντας πως είναι ίσοι με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και πρόσθεσε πως οι Ουκρανοί έχουν επιλέξει την Ευρώπη, καλώντας την ΕΕ να δώσει το μήνυμα πως δέχονται αυτή την επιλογή.

Αναφερόμενος στην επίθεση στο Χάρκοβο με πυραύλους cruise, ο κ. Ζελένσκι τόνισε πως είναι μια πόλη με πολλά πανεπιστήμια και σχολές καθώς και ρωσόφωνους πολίτες.

Σημειώνοντας πως η πλατεία που πλήγηκε έχει το όνομα πλατεία ελευθερίας, τόνισε πως οι Ουκρανοί πολεμούν για την ελευθερία τους. «Παρά το γεγονός ότι έχουν κλείσει οι είσοδοι και έξοδοι στη χώρα μας θα έχουμε μία πλατεία στη χώρα μας με όνομα ελευθερία», συνέχισε.

«Κάθε πλατεία στην χώρα μας, όποιο και να είναι το όνομα της, θα είναι πλατεία ελευθερίας» τόνισε, προσθέτοντας πως η επιθυμία των Ουκρανών είναι να δουν τα παιδιά τους να έχουν μέλλον, να μορφώνονται, να ζουν ελεύθερα, ενώ αμφισβήτησε τη ρωσική θέση πως τα στρατιωτικά χτυπήματα είναι στοχευμένα.

«Παλεύουμε για την επιβίωσή μας, είναι το μεγαλύτερο κίνητρο» σημείωσε, προσθέτοντας πως οι Ουκρανοί «πολεμάμε και για να είμαστε ίσα μέλη της Ευρώπης».

Η Ευρώπη θα είναι πιο δυνατή με εμάς, και χωρίς εσάς η Ουκρανία θα είναι μόνη, είπε.

«Αποδείξτε ότι είστε στο πλευρό μας, ότι δεν θα μας αφήσετε στη μοίρα μας. Και τότε η ζωή θα νικήσει το θάνατο και το φως θα νικήσει το σκοτάδι» ολοκλήρωσε την ομιλία του, καταλήγοντας με τη φράση «Δόξα στην Ουκρανία».