Ανατροπές μέχρι και την τελευταία στιγμή αναμένεται να προκύψουν στο θέμα του αριθμού των δήμων στη Λεμεσό ενόψει της προγραμματισμένης ψήφισης της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με τροπολογία που κατατέθηκε μόλις χθες ο ΔΗΣΥ προτείνει την συνένωση του δήμου Ύψωνα και των γύρω κοινοτήτων με τον Δήμο Λεμεσού ο οποίος βάσει του νομοσχεδίου θα συνενωθεί και με τον δήμο Μέσα Γειτονιάς.

Στην πρόταση του κυβερνώντος κόμματος βρίσκεται και η συνένωση του Δήμου Λεμεσού και η κοινότητα Ασώματου η οποία θα ήταν μέρος του νέου Δήμου Δυτικής Λεμεσού.

Όπως μας αναφέρθηκε από πλευράς ΔΗΣΥ ο λόγος που γίνεται η συγκεκριμένη εισήγηση είναι για να υπάρχει στο τραπέζι μια επιλογή για να παραμείνουν 17 οι δήμοι μετά την ψήφιση της μεταρρύθμισης.

Σημειώνεται ότι οι τελικές εισηγήσεις του ΔΗΣΥ θα διαμορφωθούν μετά από συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας που θα γίνει στις 14:30 σήμερα.

Ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης σε δηλώσεις του στο Κανάλι 6 σημειώνει ότι η όποια πρόταση διευρύνει τα όρια του μητροπολιτικού δήμου της Λεμεσού δεν βρίσκει αντίθετο τον δήμο.

Υπενθυμίζουμε ότι όπως αναφέραμε και σε ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας η ΕΔΕΚ έχει τροπολογία για συνένωση του Ύψωνα με τον Δήμο Πολεμιδιών.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους δήμους, σημεία τριβής είναι εάν ο Δήμος Στροβόλου θα συνενωθεί τελικά με τον Δήμο Λευκωσίας και άλλους δήμους. Εάν ο δήμος Αγλαντζίας θα συνενωθεί με τον Δήμο Λευκωσίας ή τους δήμους Γερίου και Λατσιών.

Στην Λάρνακα ερωτηματικό παραμένει εάν θα «αυτονομηθεί» ο Δήμος Αραδίππου και στην Πάφο ο Δήμος Γεροσκήπου ο οποίος διαφωνεί με την συνένωση του με τον δήμο Πάφου. Στην Αμμόχωστο έντονες διαφωνίες εκφράζονται για την συνένωση του Δήμου Δερύνειας με τους Δήμους Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου και Σωτήρας.