Δεν υπάρχει χρυσή συνταγή, για μετάβαση στην επόμενη φάση, που να εφαρμόστηκε σε όλες τις χώρες και να πέτυχε, τονίζει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει καμιά ανησυχία από το γεγονός ότι τα κρούσματα κορωνοϊού δεν έχουν ακόμα μηδενιστεί.

Ο υπουργός Υγείας υπογραμμίζει ότι όπως όλες οι χώρες, έτσι και η Κύπρος, προχωρεί σε «αχαρτογράφητα νερά» και λαμβάνει αποφάσεις βάσει της κατάστασης, όπως διαμορφώνεται σε εσωτερικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, αλλά και τις εκτιμήσεις της επιστημονικής ομάδας, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αρκετά χαμηλός και αυτό τους επιτρέπει να είναι αισιόδοξοι για τη συνέχεια. 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ «αυτός ήταν, μεταξύ άλλων, και ένας παράγοντας που συνέτεινε στη σταδιακή επανεκκίνηση της κοινωνίας και της οικονομίας», για να σημειώσει πως «θα ήταν ουτοπικό να αναμέναμε μηδενικά κρούσματα».
 
«Δεν το είδαμε να συμβαίνει σε καμία χώρα από όσες έχουν αρχίσει να αίρουν τους περιορισμούς τους», σημείωσε.
 
Ο ιός θα παραμένει ανάμεσά μας μέχρι η ιατρική κοινότητα να αναπτύξει εμβόλιο
 
Πρόσθεσε, εξάλλου, πως «έχουμε ενώπιον μας ως δεδομένο ότι ο ιός θα παραμένει ανάμεσά μας για πολύ καιρό ακόμα ή τουλάχιστον μέχρι η ιατρική κοινότητα να αναπτύξει εμβόλιο ή κάποια άλλη θεραπεία», συμπληρώνοντας πως «με αυτό το δεδομένο κατά νου οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια, για να κρατήσουμε την Κύπρο στις τελευταίες θέσεις στον χάρτη των κρουσμάτων και στις πρώτες σε ό,τι αφορά στη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων».
 
Συνέχισε λέγοντας πως «σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνεχίσουμε το ίδιο προσηλωμένοι και πειθαρχημένοι».
 
Αναπόφευκτη η αύξηση κρουσμάτων με τη χαλάρωση των μέτρων
 
Ερωτηθείς αν αναμένεται αύξηση κρουσμάτων από τη χαλάρωση των μέτρων, ο υπουργός Υγείας είπε πως αυτό είναι αναπόφευκτο, τονίζοντας πως στόχος παραμένει να κρατηθεί ο αριθμός των  κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα.
 
«Σίγουρα αναμένουμε κρούσματα με τη χαλάρωση των μέτρων. Είναι αναπόφευκτο και είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί σε όλες τις χώρες, που προχώρησαν σε άρση των απαγορεύσεων. Παρόλα αυτά, ο στόχος μας παραμένει να κρατήσουμε αυτό τον αριθμό σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να είμαστε σε θέση να διαχειριζόμαστε αυτά τα κρούσματα», είπε.
 
Επιπροσθέτως, είπε ότι από την αρχή η Κύπρος εφάρμοσε τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και του συνεχούς εργαστηριακού ελέγχου του πληθυσμού, μια πρακτική που σύμφωνα και με τον ΠΟΥ και το ECDC, είναι η θεμιτή και αποδίδει καρπούς, αφού βοηθά να εντοπιστούν και να απομονώνονται έγκαιρα τα θετικά στον ιό άτομα και οι επαφές τους, περιορίζοντας τη διασπορά.
 
Εξήγησε ότι με τις μεθόδους αυτές που ακολουθούνται και τα μέτρα που έγκαιρα έχει λάβει η κυβέρνηση, έγινε κατορθωτό να μειωθούν αισθητά ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού, ενώ σημείωσε πως έγινε κατορθωτό αρκετά νωρίς «να περάσουμε στη σταδιακή άρση των απαγορεύσεων».
 
Σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων, που νοσούν με κορωνοϊό και χρειάζονται νοσηλεία ή ακόμα και εισαγωγή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο κ. Ιωάννου τόνισε πως ο δείκτης αυτός πρέπει κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα, για να σημειώσει πως «τα νούμερα αυτά φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί εδώ και λίγες μέρες σε αρκετά χαμηλά επίπεδα και έτσι θέλουμε να παραμείνουν, ώστε να μπορέσουμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα».
 
Όσο το δυνατόν περιορισμένη και ελεγχόμενη η αύξηση
 
Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση δεύτερου κύματος επιδημίας στην Κύπρο το επόμενο διάστημα, δεδομένου και της επιστροφής μεγάλου αριθμού εργαζομένων στις εργασίες τους, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι αναμένει πως με την άρση των μέτρων θα υπάρξει και  αύξηση των κρουσμάτων, για να προσθέσει ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι αυτή η αύξηση να είναι όσο το δυνατό πιο περιορισμένη και ελεγχόμενη γίνεται.
 
Όπως είπε «με την επαναλειτουργία επιχειρήσεων σε αυτή την 1η φάση της Στρατηγικής, λάβαμε την απόφαση να προχωρήσουμε σε εργαστηριακό έλεγχο μεγάλου αριθμού εργαζόμενων που επαναδραστηριοποιήθηκαν στο λιανικό εμπόριο και τον κατασκευαστικό τομέα και αυτό μας επιτρέπει να παρατηρούμε στενά την πορεία του ιού στην κοινότητα και να αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας και τα μέτρα που ισχύουν σε κάθε περίπτωση».
 
Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για πιθανά πισωγυρίσματα
 
Σε ό,τι αφορά στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σε σχέση με τα μέτρα, ανέφερε ότι «όπως ανακοίνωσε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κύπρος στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη, που καθορίστηκε βάσει των συστάσεων της ομάδας επιστημόνων, εισήλθε από χθες σε μια νέα περίοδο σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα», συμπληρώνοντας ότι «αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνο, δεν μπορεί να γίνει βιαστικά, αλλά στοχευμένα και προσεκτικά».
 
Υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια για πιθανά πισωγυρίσματα» και ότι «η  περίοδος αυτή είναι κομβικής σημασίας μέχρι την επόμενη φάση».
 
Πρόσθεσε ακόμα ότι «η επόμενη φάση θα είναι καθοριστική για τη μεθεπόμενη», τονίζοντας πως «όλα τα βήματα χρειάζονται ορθό προγραμματισμό και συστηματική εποπτεία από πλευράς Πολιτείας, ώστε να είναι αποτελεσματικά και να μας επιτρέψουν να νιώσουμε ασφαλείς και σίγουροι ότι αντιδράσαμε σωστά».
 
Απαντώντας σε ερώτηση αν οι πολίτες δικαιούνται να αισθάνονται ασφαλείς, ειδικά τώρα που έχουν χαλαρώσει τα μέτρα, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την εκτίμηση πως «είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε ότι είμαστε ή να αισθανόμαστε ασφαλείς».
 
«Είμαστε», είπε, «μόλις στη 2η μέρα της άρσης των πρώτων περιορισμών και θα χρειαστεί, όπως είπαμε εξ αρχής, να δώσουμε περιθώριο κάποιων ημερών για να δούμε τον βαθμό στον οποίο αποδίδουν οι χαλαρώσεις αυτές και κυρίως πώς αντιδρούν και συμπεριφέρονται οι πολίτες στη νέα κατάσταση».
 
Ομαλά η πρώτη μέρα χαλάρωσης των μέτρων
 
Αναφορικά στη χθεσινή, πρώτη ημέρα χαλάρωσης των μέτρων, ο κ. Ιωάννου είπε πως κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε.
 
Σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν στην πλειοψηφία τους συμμορφώθηκαν και εφάρμοσαν τα μέτρα προφύλαξης και υγιεινής, προσθέτοντας ότι «κάποια μικρά προβλήματα καταγράφηκαν σε κάποια εργοτάξια, ωστόσο, δεν ήταν θέμα ανυπακοής, αλλά ελλιπούς ενημέρωσης που είχαν».
 
Καταληκτικά είπε πως όλα αυτά ήταν αναμενόμενα, ενώ θεωρεί ότι τις επόμενες μέρες η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και θα υπάρξει συμμόρφωση από όλους.
ΚΥΠΕ //photo: Χρίστος Αβρααμίδης-ΓΤΠ