Την ώρα που τα επιδημιολογικά αποτελέσματα για τη νόσο Covid-19 στον γενικό πληθυσμό φαίνονται να βελτιώνονται, δεν φαίνεται να υπάρχει εικόνα για το τι γίνεται με τους ελέγχους σε μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στην Κύπρο.

Οι διακόσιοι υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στην Κοκκινοτριμιθιά κατέρχονται από σήμερα σε απεργία πείνας.

Όπως πληροφορούμαστε, η απεργία σχετίζεται κυρίως με τις συνθήκες διαβίωσής τους, ενώ διαμαρτύρονται και επειδή τους απαγορεύεται η έξοδος από το κέντρο, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Επι τόπου έχει σπεύσει αστυνομική δύναμη, ενώ για τις εξελίξεις ενημερώνεται και το υπουργείο Εσωτερικών.

Οικολόγοι: Χωρίς τεστ κορωνοϊού εκατόν χιλιάδες μετανάστες

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Κίνημα Οικολόγων κάνει λόγο για σοβαρό κίνδυνο στη δημόσια υγεία από 100 χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στην Κύπρο και δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ για κορωνοϊό.

Ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης, έχει αποστείλει επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας να υπάρξει φροντίδα για αυτούς τους ανθρώπους.

Το θέμα να υπενθυμίσουμε τέθηκε και στην τελευταία σύσκεψη στο Προεδρικό, όπου αποφασίστηκε μετά και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στο Κρανίδι Αργολίδας στην Ελλάδα, να γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος σε μετανάστες και αιτητές ασύλου.

Η απόφαση αφορά στο 10% του συνόλου των διαμενόντων στα δύο κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, δηλαδή στην Κοκκινοτριμιθιά και στην Κοφίνου.

Δεν έχει υπάρξει κάποια ξεκάθαρη απάντηση, εάν άρχισαν να υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού οι μετανάστες και πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας, ούτε υπάρχει κάποια σχετική αναφορά στις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για τα κρούσματα κορωνοϊού.

Ένα ανοιχτό ζήτημα βεβαίως είναι και τι γίνεται με όσους δεν ζουν στα κέντρα φιλοξενίας, ένα θέμα που είχε αναδείξει από το περασμένο Σάββατο μιλώντας στον σταθμό μας ο συντονιστής των Κέντρων Ενημέρωσης Μεταναστών, καθηγητής Στέφανος Σπανέας.

Δεκάδες μετανάστες χωρίς μέτρα προστασίας στο κέντρο της Λευκωσίας

Φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στο πρωτοσέλιδό της αναδεικνύουν επίσης το όλο ζήτημα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μεγάλη μερίδα αλλοδαπών κατοικεί εδώ και πάνω από έναν μήνα στη βεράντα του τεμένους Μπαϊρακτάρη, λίγα βήματα από την αγορά του ΟΧΙ και την Πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της Λευκωσίας.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται δείχνουν τους ανθρώπους αυτούς να κοιμούνται ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς προστατευτικά μέτρα.

Να σημειώσουμε ότι μέλη της ομάδας επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας, όπως ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Λεόντιος Κωστρίκης, έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι το θέμα αυτό θα έπρεπε να ήταν στις προτεραιότητες όσων λαμβάνουν τις αποφάσεις.