Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αυτή τη στιγμή για πρώτη φορά έντεκα πρωτεύοντα πτητικά μέσα σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα με εκπαιδευμένα πληρώματα όπως ανέφερε η Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, μιλώντας την Τετάρτη για το θέμα των επιπτώσεων των πρόσφατων πυρκαγιών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν επίσης έξι δευτερεύοντα μέσα από Εθνική Φρουρά, Αστυνομία και Βρετανικές βάσεις, ενώ σημείωσε ότι ο χρόνος ανταπόκρισης του Τμήματος Δασών είναι κατά μέσο όρο από τους πιο υψηλούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μιλώντας εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ο Χαράλαμπος Τύλληρος, είπε πως μέχρι τα τέλη Ιουνίου η Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε 355 περιπτώσεις πυρκαγιών σε παράνομους σκυβαλότοπους.

Η Υπουργός ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε την απόκτηση δέκα ιδιόκτητων πτητικών μέσων από τον Μάρτιο, έχει προϋπολογιστεί το κόστος και τρέχουν οι νενομισμένες διαδικασίες που δεν μπορούν να προσπεραστούν, ώστε να γίνει σωστά η διαδικασία. Είπε ακόμα ότι η μονάδα δασοπυρόσβεσης μεταφέρεται στο Υπουργείο Άμυνας σε ειδική Επιτροπή.

Σημείωσε επίσης ότι είχαν γίνει όλες οι ενέργειες για να έρθουν στο νησί, τα μισθωμένα μέσα σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά η ΚΔ να έχει 11 πρωτεύοντα πτητικά μέσα για να ανταποκριθεί στις πυρκαγιές, τα οποία έφτασαν ωστόσο την μέρα που ξέσπασαν οι πυρκαγιές στην Πάφο και δεν μπορούσαν να τεθούν αμέσως σε ετοιμότητα.

Όσον αφορά τις διαδικασίες αποζημιώσεων, ανέφερε ότι καταγράφηκαν οι ζημιές έγκαιρα και άρχισαν να καταβάλλονται οι προκαταβολές και ότι η ίδια προσωπικά ασκεί πίεση στους λειτουργούς για να ολοκληρωθεί όσο το συντομότερο δυνατό η διαδικασία καταβολής ολόκληρου του ποσού.

Η Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο για άμεση πρόσληψη 108 ατόμων για την ενίσχυση της στελέχωσης του Τμήματος Δασών και στα χρηματοδοτικά μέτρα που ενισχύουν την πρόληψη. Αναφέρθηκε επίσης στην εκστρατεία καθαρισμού από τους παράνομους σκυβαλότοπους που έχει ήδη ανακοινωθεί. Σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο πρώτος καθαρισμός στην κοινότητα της Τσάδας και στην κοινότητα Έμπας.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας ανέφερε ότι έγινε καταγραφή όλων των οικολογικών στοιχείων που επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, τόσο της χλωρίδας όσο και της πανίδας και διαμορφώνονται δράσεις για αποκατάσταση της βιοποικιλότητας της περιοχής, ενώ σχεδιάζονται και αντιδιαβρωτικά έργα και σπορά ανθεκτικών ειδών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεομπεμτπου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία δήλωσε σοκαρισμένος για τις πυρκαγιές στους παράνομους σκυβαλότοπους και είπε ότι δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα επειδή δεν γίνεται καλή διαχείριση αποβλήτων. Σημείωσε επίσης τη μεταφορά της λειτουργίας των μέσων δασοπυρόσβεσης στο Υπουργείο Άμυνας και ζήτησε να επιταχυνθούν οι αποζημιώσεις για ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους στις πυρκαγιές.

Σε σχέση με το θέμα του Ακάμα που συζητήθηκε επίσης στην Επιτροπή, σημείωσε τις διαχρονικές του ανησυχίες τα έργα του δασικού πάρκου που θα πρέπει να αφαιρεθούν να μην είναι, όπως είπε, η αρχή του τέλους της περιοχής του Ακάμα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης είπε ότι δεν υπήρξε έγκαιρη προετοιμασία για αντιμετώπιση των πυρκαγιών και υπήρξαν καθυστερήσεις. Για τους παράνομους σκυβαλότουπος ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα αφού το Υπουργείο ρίχνει την ευθύνη στις τοπικές αρχές που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κεττηρος είπε ότι για την αποκατάσταση των σκυβαλότοπων δεν αρκεί να ληφθούν μέτρα για τους υφιστάμενους, αλλά θα πρέπει να γίνουν και δράσεις για να μην δημιουργηθούν νέοι. Χαιρέτισε επίσης τις αποφάσεις για λειτουργία πράσινων σημείων στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις πυρκαγιές από το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και για τον καθαρισμό των σκυβαλότοπων. Έκανε έκκληση για αξιοποίησή τους από τις τοπικές αρχές. Ζήτησε επίσης να αποζημιωθούν υποστατικά που δεν ήταν αδειοδοτημένα στις πυρόπληκτες περιοχές, που διατηρούσε φτωχός κόσμος της περιοχής, όπως είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ