Μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα εκδοθεί διάταγμα και θα δημοσιοποιηθεί το σχέδιο επαναπατρισμού των Κύπριων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό κι έχουν ζητήσει να επιστρέψουν, δήλωσε στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή «Μικρόφωνο στον πολίτη» ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο υπουργός τόνισε πως είναι δύσκολη η όλη προσπάθεια, αφού αυτή στιγμή 8.152 κύπριοι που βρίσκονται σε 80 χώρες, επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους. Στόχος είναι να επαναπατρίζονται γύρω στα χίλια άτομα την εβδομάδα. 

Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή των ευπαθών ομάδων και θα ακολουθήσουν οι φοιτητές εξωτερικού που τους έχει ζητηθεί να εγκαταλείψουν τις φοιτητικές εστίες.

Συνολικά 18.065 Κύπριοι υπήκοοι σε 124 χώρες έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα στήριξης και ενημέρωσης του κράτους για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς για σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι οι Κυπριακές αρχές έχουν ζητήσει από της Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών να ενημερώσουν για ενδεχόμενη πτήση η οποία θα γίνει από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη, για επαναπατρισμό Αμερικανών, ώστε να μπουν στην πτήση αυτή και Κύπριοι φοιτητές που επιθυμούν να επιστρέψουν.