Έκκληση προς τους πολίτες -και ιδιαίτερα τους νέους-, όπως τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, απευθύνει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη αύξηση μετακινήσεων των πολιτών ενόψει των θερινών διακοπών, το Υπουργείο Υγείας απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας».

Περαιτέρω, προστίθεται, «προτρέπονται όπως αποφεύγουν κατά το δυνατό συναθροίσεις, στις οποίες παρατηρείται πολυάριθμη συγκέντρωση ατόμων και παράλληλα καλεί όσους παρίστανται σε τέτοιου είδους χώρους και εκδηλώσεις, να εφαρμόζουν τα μέτρα αποστασιοποίησης και προσωπικής υγιεινής, καθώς και τα ενδεικνυόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Ιδιαίτερη έκκληση απευθύνει προς τους νέους, οι οποίοι «καλούνται να αποφεύγουν χώρους μαζικής συγκέντρωσης αφού, σύμφωνα με στοιχεία που λαμβάνονται τις τελευταίες μέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η μεγαλύτερη διασπορά του ιού παρατηρείται σε πάρτι και παρόμοιου είδους κοινωνικές συναθροίσεις, όπου ουσιαστικά ο έλεγχος των παρευρισκόμενων είναι σχεδόν αδύνατος».

Το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι, από τα επίσημα δεδομένα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως σε διασπορά του κορωνοϊού μεταξύ των πολιτών και είναι εγχώριες λοιμώξεις.

Από τα στοιχεία, συμπληρώνεται, «προκύπτει επίσης ότι οι πλείστοι φορείς του ιού είναι άτομα νεαρής ηλικίας και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, «το γεγονός αυτό επιτείνει τις ανησυχίες επειδή αυξάνει τον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού, εξαιτίας του γεγονότος ότι άτομα με αυτό το προφίλ, έχουν μεγαλύτερη κοινωνική δραστηριότητα και διασπείρουν τον ιό, εν αγνοία τους, σε περισσότερα άτομα και σε μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση, στοιχείο που δυσχεραίνει την ιχνηλάτηση».

Παράλληλα, συνεχίζει η ανακοίνωση, «ενόψει των θρησκευτικών και άλλων εκδηλώσεων που προγραμματίζονται τον Δεκαπενταύγουστο, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι, στη βάση των ισχυόντων Διαταγμάτων, απαγορεύεται η διεξαγωγή φεστιβάλ, πανηγυριών και άλλων εκδηλώσεων που προάγουν τη μαζική ανεξέλεγκτη συνάθροιση».

Υπενθυμίζεται, τέλος, στους πιστούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τον εκκλησιασμό και να ακολουθούν τα προβλεπόμενα μέτρα.