Με μία βάρδια αντί δύο που υπάρχουν κανονικά, λειτουργεί η διαδικασία της διαλογής απορριμμάτων στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων Πεντακώμου (ΟΕΔΑ) από την Παρασκευή που επέστρεψαν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους, αφότου ενημερώθηκαν από το υπουργείο Υγείας για τους τρόπους και τα μέσα προστασίας από τον κορωνοϊό. Οι εργαζόμενοι απείχαν προηγουμένως λόγω αυξημένης ανησυχίας για τον κορωνοϊό. 

Όπως εξήγησε στο Κανάλι 6 ο διευθυντής της Μονάδας Λοΐζος Αυξεντίου, η λειτουργία μόνο με μία βάρδια οφείλεται στην έλλειψη από την κυπριακή αγορά προστατευτικών μασκών για το προσωπικό. Το πρόβλημα, όπως είπε, αναμένεται να λυθεί σε 10 μέρες, όταν φτάσουν οι μάσκες που έχει παραγγείλει η ίδια η μονάδα από το εξωτερικό.

Μέχρι τότε, ένα μέρος των απορριμμάτων που υποδέχεται η ΟΕΔΑ, είπε ο κ. Αυξεντίου, τυγχάνει διαλογής από τη μία βάρδια που εργάζεται και τα υπόλοιπα οδηγούνται για ενταφιασμό, όπως προβλέπει η σύμβαση της διαχειρίστριας εταιρείας με το κράτος. Τα απορρίμματα που τυγχάνουν διαλογής παραμένουν στην υποδοχή για 72 ώρες, πρόσθεσε ο διευθυντής της Μονάδας, βάσει οδηγιών του υπουργείου Υγείας για τον χειρισμό τους λόγω κορωνοϊού.

Το Κανάλι 6 έγινε δέκτης καταγγελιών για έντονη δυσοσμία τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Πετακώμου. «Το πρόβλημα με τη δυσοσμία δεν έχει εκλείψει ποτέ, ωστόσο αυτές τις μέρες είναι εντονότερο», ανέφερε στον σταθμό μας ο κοινοτάρχης Πεντακώμου Πάμπος Χαραλάμπους, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι αφόρητη. Είπε δε, πως η κοινότητα έχει κάνει επανειλημμένα παραστάσεις στα αρμόδια υπουργεία χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα και πως σήμερα θα προβεί εκ νέου σε διάβημα, μετά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων για όξυνση του προβλήματος.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΟΕΔΑ είπε πως δεν υπάρχει πρόβλημα δυσοσμίας, προσθέτοντας πως η μονάδα έχει λάβει μέτρα παλαιότερα σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές κι εκφράζοντας απορία γιατί ανακινείται αυτή την περίοδο το θέμα. Ο κ. Αυξεντίου μάς ανέφερε ακόμη ότι στο παρελθόν διαπιστώθηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα της δυσοσμίας οφειλόταν σε αποστράγγιση απορριμματοφόρων εκτός της μονάδας.

Χάρης Παναγιώτου