Στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν τα νέα μέτρα στήριξης, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της κλιμακωτής επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Οκτώβριο και λήγει στο τέλος του μήνα.

«Ήδη το μέτρο που εφαρμόζεται για την ηλεκτρική ενέργεια είναι κλιμακωτό και επομένως είναι στοχευμένο και αυτό είναι μέσα στις προτεραιότητες που εξετάζουμε», ανέφερε ο κ. Κεραυνός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση των νέων δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σπίτι της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του μέτρου είχε εκτιμηθεί στα €45 εκατ.

«Υπάρχει ένδειξη του κόστους γιατί ήδη βρίσκονται μέτρα σε εφαρμογή και έχει ανακοινωθεί το κόστος, επομένως δεν αναμένονται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από το κόστος, το οποίο επιβαρύνει μέχρι σήμερα», είπε, ο κ. Κεραυνός για να υπογραμμίσει πως «εν πάσει περιπτώσει όλος ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των οικονομικών μέτρων πάντοτε είναι στο σταθερό πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανθεκτικότητας της οικονομίας μας».

«Η Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη», ανέφερε στις δηλώσεις του ο ΥΠΟΙΚ, «θα είναι αρωγός στις ευάλωτες ομάδες και στα μεσαία νοικοκυριά και γενικότερα στην κοινωνία μας, η οποία βιώνει τις σημερινές κρίσεις και τα διάφορα προβλήματα. Επομένως, το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα συζητήσουμε σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα και θα ανακοινωθούν.

Σε ερώτηση αν τα μέτρα θα είναι οριζόντια, ο κ. Κεραυνός επανέλαβε ότι η προσπάθεια θα είναι τα μέτρα να είναι στοχευμένα, λέγοντας ότι αυτές είναι οι υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά είναι και τα πιο αποτελεσματικά μέτρα.

Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και κάποια θέματα δυνατότητας στην εφαρμογή κάποιων οριζόντων μέτρων, ο ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι «προτεραιότητα στα στοχευμένα και αν υπάρξει ανάγκη δεν θα αποκλείσουμε και κάποιο οριζόντιο μέτρο».

Ερωτηθείς αν τα μέτρα θα αφορούν το ηλεκτρικό ρεύμα ή τα καύσιμα, ο κ. Κεραυνός είπε πως ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η ακριβή ηλεκτρική ενέργεια. «Επομένως είναι η πρώτη μας προτεραιότητα αυτό», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν η σκέψη είναι η επαναφορά της κλιμακωτής επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος που είχε εξαγγελθεί τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Κεραυνός είπε ότι ήδη το μέτρο που εφαρμόζεται για την ηλεκτρική ενέργεια είναι κλιμακωτό και επομένως είναι στοχευμένο και αυτό είναι μέσα στις προτεραιότητες που εξετάζουμε.

Πηγή: ΚΥΠΕ