Ο βασικός στόχος του σχεδιασμού της Κυβέρνησης είναι το συντομότερο δυνατόν ο Κύπριος καταναλωτής και τα κυπριακά νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια, δήλωσε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, απαντώντας σε ερωτήσεις για την ολοκλήρωση των εργασιών γεώτρησης αξιολόγησης στο «Cronos-2», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited (Διαχειριστής) και TotalEnergies EP Cyprus B.V.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των ΜΜΕ, στο Προεδρικό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η γεώτρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και 3 χιλιομέτρων από την αρχική ερευνητική γεώτρηση «Cronos-1», κατέδειξε την ύπαρξη της ίδιας στήλης φυσικού αερίου, με παραγωγική ζώνη εντός γεωλογικού σχηματισμού που υπερβαίνει τα 115 μέτρα. Επιβεβαίωσε δε ότι πρόκειται για επέκταση του κοιτάσματος «Cronos», με τα ίδια χαρακτηριστικά σε ανθρακικά πετρώματα.

Το «Cronos», είπε ο κ. Λετυμπιώτης, αποτελεί την τρίτη ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, μαζί με τα «Calypso» (2018) και «Zeus» (2022). Στο παρόν στάδιο, σημείωσε, το Υπουργείο Ενέργειας και η αδειούχος κοινοπραξία εξετάζουν τους τρόπους για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων, η οποία ειρήσθω εν παρόδω θα αφορά σε προμήθεια αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και την Ευρώπη, με το σύμπλεγμα ανακαλύψεων που έχει δημιουργηθεί να αναμένεται να συμβάλει στην επίσπευση της ανάπτυξής τους.

Σε ανακοινώσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών της «Cronos-2» έχουν προβεί και οι εταιρείες Eni και TotalEnergies, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το θέμα του τεμαχίου 6, ο Εκπρόσωπος είπε ότι το Υπουργείο Ενέργειας έχει προβεί στις πρώτες δικές του εκτιμήσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν με την κοινοπραξία τώρα που υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα.

Πρόσθεσε ότι ο βασικός στόχος του σχεδιασμού της Κυβέρνησης είναι «το συντομότερο δυνατόν, να μπορέσει ο Κύπριος πολίτης, ο Κύπριος καταναλωτής, τα κυπριακά νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια. Άρα, το να τεθούν χρονοδιαγραμμάτων, τα οποία θα είναι εφικτά, ρεαλιστικά και συγκεκριμένα είναι κάτι που βεβαίως βρίσκεται στις σκέψεις μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ