Σημαντική δημοσιονομική διόρθωση προνοεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022, τον οποίο ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης επέδωσε στην Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία θα κορυφωθεί με την ψήφισή του περί τα τέλη του έτους.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης το δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ το 2022 από το εκτιμώμενο 5,1% το 2021 και 5% το 2020, ελλείμματα που προέκυψαν λόγω των αυξημένων δαπανών για στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων κατά την πανδημική κρίση σε συνδυασμό με τη μείωση των κρατικών εσόδων.

«Χρειάζεται αυτή η δημοσιονομική διόρθωση, ούτε ώστε να προστατεύσουμε τα δημόσια οικονομικά, τα οποία είναι αυτά που μας έδωσαν την ώρα της μεγάλης κρίσης, την ευκαιρία και την ευχέρεια να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την οικονομία και τους εργαζόμενους για να μην επέλθει η κατάρρευση τη ώρα της πανδημίας», ανέφερε ο κ. Πετρίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μαζί με την Πρόεδρο της Βουλής ύστερα από την επίδοση του προϋπολογισμού.

Επανέλαβε πως το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 5,5% το 2021, υπερκαλύπτοντας τις ποσοστιαίες απώλειες του ΑΕΠ το 2020 και σημείωσε ότι το 2022 η ανάπτυξη θα συνεχίσει με ρυθμό 4%, η οποία ωστόσο είναι συνυφασμένη με την απορρόφηση των κονδυλίων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους €1,2 δισ.

Από την πλευρά της, παραλαμβάνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, η κ. Δημητρίου είπε πως ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους «είναι ίσως ο πιο σημαντικός μετά και όλη αυτή την κρίση που περάσαμε λόγω της πανδημίας».

«Χρειάζεται λοιπόν να φτάσουμε τους στόχους του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είπε και διαβεβαίωσε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων και η ίδια προσωπικά όπως βεβαίως όλες οι επιτροπές «θα εργαστούμε άοκνα προς την κατεύθυνση που έχετε σημειώσει και είμαι βέβαιη ότι μαζί θα κερδίσουμε το στοίχημα για την Κύπρο του αύριο, την Κύπρο που αξίζει βάζοντας τα εφόδια, τα εχέγγυα που χρειάζονται για την ανάπτυξη που δικαιούται η Κύπρος μας».