Το Συμβόλαιο για τη Μελέτη και Κατασκευή του Αυτοκινητοδρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς υπέγραψαν, εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Αν. Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Αντώνης Κουτσούλλης και εκ μέρους της Εταιρείας «INTRAKAT», o Διευθύνων Σύμβουλος Πέτρος Σουρέτης, στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου.

Το Έργο αφορά τη μελέτη και κατασκευή δρόμου δύο λωρίδων κυκλοφορίας από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί, μήκους 15,5 χλμ. και την προμελέτη για αναβάθμιση του σε αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων, σε μελλοντική φάση.

Η όδευση αρχίζει από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού -Πάφου, παρά την Αγία Μαρινούδα και καταλήγει στον υφιστάμενο δρόμο μετά το Στρουμπί.

Στη φάση αυτή περιλαμβάνεται ένας ανισόπεδος κόμβος για σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου και ακολούθως ένας κυκλικός κόμβος στη Τσάδα και ένας στο σημείο τερματισμού, μετά το Στρουμπί.

Περιλαμβάνονται επίσης 2 διατρητικές σήραγγες μήκους 720μ και 290μ έκαστη, 5 κοιλαδογέφυρες συνολικού μήκους 1500μ, 2 υπέργειες διαβάσεις και 9 υπόγειες διαβάσεις.

Θα κατασκευαστούν επίσης πρόσθετες λωρίδες κυκλοφορίας σε μεγάλο μήκος (περίπου 12 χλμ.), λόγω της ανωφέρειας του δρόμου.

Η έναρξη του Έργου προγραμματίζεται για το τέλος Μαΐου 2021, με διάρκεια εκτέλεσης 42 μήνες και κόστος γύρω στα 87 εκατομμύρια συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, στο χαιρετισμό του ανέφερε πως είναι σημαντικό για τους πολίτες, τα λόγια και οι εξαγγελίες να μετατρέπονται σε πράξεις.

Συμπλήρωσε πως πρόκειται για ένα πολύ-αναμενόμενο Έργο και διαχρονικό αίτημα των Τοπικών Αρχών, εδώ και δεκαετίες, το οποίο έχει ως στόχο την αναζωογόνηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Επαρχίας.

Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, Γιώτης Παπαχριστοφή, ανέφερε πως αναμφισβήτητα ο αυτοκινητόδρομος Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, αποτελεί το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο υπερτοπικής σημασίας για την Πάφο αλλά και ένα από τα σημαντικότερα για ολόκληρη την Κύπρο.