Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, αφού θεμελιώνεται η απόφαση για απόκτηση προσιτής στέγης στη Λεμεσό, μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Δήμου και του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ).

Με τη συμφωνία Δήμου – ΚΟΑΓ δρομολογείται η ανέγερση πέραν των 600 οικιστικών μονάδων στη Λεμεσό για να καλυφθούν ανάγκες στέγασης οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, ο Δήμαρχος Λεμεσού ανέφερε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο στεγαστικό έργο που έγινε ποτέ στην Κύπρο με εμπλοκή δημοτικής αρχής, η συνολική αξία του οποίου ξεπερνά τα 100 εκατομμυρία ευρώ.

Για τον σκοπό της ανέγερσης, θα αξιοποιηθούν τρία δημοτικά τεμάχια (δύο στον Άγιο Νικόλα και ένα στον Άγιο Ιωάννη), εκεί όπου είχαν κτιστεί οι πρώτες εργατικές κατοικίες κατά τη δεκαετία του 1940 επί δημαρχίας Πλουτή Σέρβα. Στα τρία τεμάχια, συνολικού εμβαδού 31,081 τ.μ., θα ανεγερθούν πέραν των 600 σύγχρονων οικιστικών μονάδων διαφόρων μεγεθών, με αυστηρές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων.  

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ, Μάριος Πελεκάνος, ανέφερε ότι με την ανέγερση των οικιστικών μονάδων θα βοηθηθεί μια μερίδα του πληθυσμού με χαμηλά εισοδήματα. Όπως είπε, τους επόμενους μήνες θα προχωρήσουν σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού στον σχεδιασμό του όλου έργου.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, ο οποίος επισήμανε ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για όλη την Κύπρο και τόνισε τη σημαντική εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε τέτοιας κλίμακας έργα.

Η συμφωνία Δήμου Λεμεσού – ΚΟΑΓ προβλέπει την από κοινού συμβολή των δύο μερών τόσο στη δημιουργία όσο και στη διαχείριση του έργου. Η συνεργασία θα γίνει είτε υπό τη μορφή μίσθωσης (leasing), είτε αντιπαροχής, είτε συνδυασμό των δύο. Το έργο θα κατασκευαστεί σε φάσεις, με βάση το πρόγραμμα και το χρονοδιάγραμμα που θα καταρτίσουν Δήμος και ΚΟΑΓ. Αναμένεται ότι η Α’ Φάση του έργου θα αρχίσει να υλοποιείται σε περίπου ενάμιση χρόνο.

Ως δικαιούχοι για ενοικίαση ή αγορά μιας οικιστικής μονάδας θα καθοριστούν άτομα ή οικογένειες στη βάση αντικειμενικών και πλήρως διαφανών κριτηρίων, όπως τονίστηκε, σε συνεργασία και με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Λεμεσού, «πρόθεσή μας είναι, μέσα από την ανάπτυξη αυτή, να λύσουμε και το πρόβλημα διαβίωσης των περίπου 120 οικογενειών στις υφιστάμενες σήμερα υποβαθμισμένες υποδομές στα τρία προς ανάπτυξη τεμάχια».

Σταύρια Βασιλείου