Από την στιγμή που οι ανεμβολίαστοι πολίτες αποφάσισαν να μην βάλουν το εμβόλιο θεωρούμε ότι είναι δική τους υποχρέωση να πληρώνουν τα rapid tests, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος σημείωσε πως από τη στιγμή που το κράτος παρέχει το εμβόλιο και την επιλογή του εμβολιασμού σε όλους τους πολίτες «θεωρούμε ότι δεν θα χρειαστούν τα rapid tests».

Κληθείς, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο κύριος Χατζηπαντέλας, είπε ότι πρόκειται για απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού εξέτασε όλα τα δεδομένα, για να σημειώσει ότι «μέχρι στιγμής έχουμε πληρώσει 26 εκατομμύρια ευρώ για τα rapid tests, χωρίς να υπολογίσουμε τα άλλα έξοδα».

Ανέφερε ακόμα ότι τα σημεία που θα λειτουργούν για τις ομάδες του πληθυσμού, που εξαιρούνται από την επί πληρωμή διενέργεια τεστ, θα ανακοινώνονται ως η μέχρι τώρα πρακτική.

Σημείωσε δε πως παραμένει σε εγρήγορση για επίλυση οποιωνδήποτε προβλημάτων πιθανόν να προκύψουν και εξήγησε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί ένα κλινικό εργαστήρι ή ένα φαρμακείο να διενεργεί τεστ, είναι η σύνδεσή του με την πλατφόρμα, ώστε άμεσα να δίνονται και τα αποτελέσματα.

 Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, αναφερόμενη στους εμβολιασμούς στα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης, είπε ότι μέχρι χθες πλησίασαν τις 10.600.

«Ανεβαίνει ο αριθμός στα walk-in, τα οποία εμείς θα ενισχύουμε. Από τις 5 Αυγούστου θα μπορεί να πηγαίνει όποιος θέλει ακόμα κι αν δεν είναι εγγεγραμμένος στο ΓεΣΥ», σημείωσε η κυρία Γιαννάκη.

Ανέφερε ακόμη ότι από τη Δευτέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα παιδιά ηλικίας πάνω από 12 ετών για να εμβολιαστούν.

Σε ερώτηση εάν θα ακολουθήσουν εμβολιασμοί σε ακαδημαϊκά Ιδρύματα, όπως έγινε τις προηγούμενες μέρες στο ΤΕΠΑΚ, η κυρία Γιαννάκη απάντησε θετικά, σημειώνοντας ότι ήδη δρομολογούνται ενέργειες.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι «με όλες αυτές τις κινήσεις θα φτάσουμε τον στόχο, που έχει τεθεί για τα τέλη Αυγούστου».