Υπό έλεγχο έχει τεθεί μέχρι στιγμής η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που μαύρισε την καρδιά της ορεινής Πάφου και της επαρχίας Λεμεσού.  Προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις οι έρευνες της αστυνομίας. Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκε το απόγευμα ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής.

Μετά από 15 και πλέον ώρες οι περίπου 500 πυροσβέστες, δασοπυροσβέστες, μέλη της επαρχιακής διοίκησης και της πολιτικής άμυνας, εθελοντές και πολίτες, με πέραν των 50 πυροσβεστικών και δεκάδων εκσκαφέων, τη συνδρομή εννέα πτητικών μέσων, κατάφεραν να τη δαμάσουν και επιχειρούν για την τελική κατάσβεση της πυρκαγιάς. 

Ισχυρές ομάδες πυρόσβεσης αναμένεται να παραμείνουν στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, για να αποτρέψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. 

Η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα, είχε θέσει σε κινητοποίηση το Τμήμα Δασών, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Πολιτική Άμυνα και τις τοπικές Αρχές, οι οποίες είχαν προχωρήσει στην εκκένωση του χωριού Δορά. 

Προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις οι έρευνες της αστυνομίας

Από την πρώτη στιγμή διαφάνηκε ότι η καταστροφική πυρκαγιά είναι έργο εμπρηστών.  Το γεγονός ότι ξέσπασαν δεκάδες εστίες, σε έκταση είκοσι χιλιομέτρων, από τα χωριά Κούκλια, Αρχιμανδρίτα, Μουσερέ και Δορά, με ελάχιστο χρόνο διαφοράς μεταξύ των, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία που έχουν συλλέξει μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τεκμηριώνουν την παρουσία εμπρηστών στην περιοχή.

Για αυτό και παράλληλα με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για κατάσβεση της πυρκαγιάς, με επίγεια και εναέρια μέσα πυρόσβεσης, μέλη της αστυνομίας “χτένισαν”  την περιοχή, λαμβάνοντας καταθέσεις από κατοίκους των χωριών, ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών και άλλων υποστατικών, ακόμη και επισκέπτες στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι δράστες.

Οι ανακρίσεις και οι καταθέσεις φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακρίσεις στρέφονται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και δεν αποκλείονται συλλήψεις εντός των επόμενων ωρών.

Τεράστια η καταστροφή λέει ο Καδής

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Καδής, από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αρχιμανδρίτας ανέφερε πως μετά “ από υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των δυνάμεων του Τμήματος Δασών , της Πυροσβεστικής, της Υπηρεσίας Θήρας, της Πολιτικής Άμυνας τα πράγματα πάνε καλύτερα”προσθέτοντας πως “τα δύο μεγάλα μέτωπα στην Δορά και στην Αρχιμανδρίτα έχουν τεθεί υπό έλεγχο”.

Eπεσήμανε επίσης πως μένει το  μέτωπο στους Ορείτες στο οποίο επιχειρούν μεγάλες δυνάμεις οι οποίες μόλις έχουν ενισχυθεί και εξέφρασε την ελπίδα, όπως  σύντομα και αυτή η εστία τεθεί υπό έλεγχο. 

Πρόκειται συνέχισε,  πραγματικά για μια υπεράνθρωπη προσπάθεια και ακολούθως συνεχάρη όλο το προσωπικό των Υπηρεσιών που υπερέβαλαν εαυτούς . 

Παράλληλα στιγμάτισε  την στάση συνανθρώπων μας οι οποίοι, όπως είπε, δεν γνωρίζει με  πιο σκεπτικό και για ποιες σκοπιμότητες φέρεται ότι βάζουν τα οποιαδήποτε συμφέροντα πάνω από το καλό του τόπου. 

Δεν μπορεί σημείωσε, “ να διανοηθεί κάποιος ότι υπήρξε ανθρώπινο χέρι το οποίο έβαλε εστίες φωτιάς σε ένα μήκος 20 χιλιομέτρων, για να ξεδιπλωθεί η πυρκαγιά με τον τρόπο που αναπτύχθηκε σήμερα”.

Eπεσήμανε δε, πως έχει  ενημερωθεί από την Αστυνομία, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες για εντοπισμό των πιθανών εμπλεκομένων σε αυτή την υπόθεση και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η προσπάθεια θα έχει θετική κατάληξη. 

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος  Αλεξάνδρου ανέφερε πως ήταν μια δύσκολη προσπάθεια γιατί η πυρκαγιά είχε ξεκινήσει στον οδικό άξονα Κούκλια- Αρχιμανδρίτα, Μούσερε, Δορά σε ένα μήκος 20 χιλιομέτρων όπου είχαν τεθεί περισσότερες από 20 μέχρι 50 εστίες. 

Πρόσθεσε ακόμη πως είχε γίνει η μεγάλη κινητοποίηση ευθύς εξαρχής, χαρακτηρίζοντας την κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών κατάσβεσης ως την μεγαλύτερη κινητοποίηση που έγινε ποτέ. 

Είπε ακόμη πως περισσότερα από 30 οχήματα του Τμήματος Δασών και περισσότερα από  15 της Πυροσβεστικής,  επιχείρησαν μαζί με πτητικά μέσα , με έναν τελικό απολογισμό δυστυχώς 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων που κάηκαν εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος είναι το κρατικό δάσος των Ορειτών.  

Ο κ. Αλεξάνδρου εξέφρασε κατηγορηματικά τον συγκλονισμό του που  βρίσκονται ανάμεσα στους συμπολίτες μας άνθρωποι ανεγκέφαλοι, εγκληματίες οι οποίοι επιχείρησαν αυτό το κακό για τον τόπο μας. 

Τέλος σε δηλώσεις του ο Μιχάλης Νικολάου κοινοτάρχης Κουκλιών ευχαρίστησε το Τμήμα Δασών ,την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Πολιτική Άμυνα , και ιδίως τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή  αλλά και τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών Χαράλαμπο Αλεξάνδρου που με τις οδηγίες τους στις εστίες της πυρκαγιάς έχουν καταφέρει σε μήκος πέραν των είκοσι χιλιομέτρων να κατασταλουν οι εστίες πυρκαγιάς. Απηύθυνε επίσης  έκκληση προς το κοινό να σεβαστούν το φυσικό περιβάλλον που μας προσφέρει τόσα πολλά και μας ζητά τόσα λίγα. 

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση του το  Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος  αναφέρει πως  η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα Σάββατο 08 Αυγούστου, 2020 στις 2:00 τα ξημερώματα σε δεκάδες εστίες, στις κοινότητες Κούκλια (Ορείτες), Μούσερε και Δορά, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο στις 19:20. Από την πυρκαγιά κάηκε έκταση περίπου 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων εκ των οποίων τα 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα εντός του κρατικού δάσους Ορείτες, καλυμμένη με πεύκα και άλλη δασική βλάστηση.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 190 άτομα του Τμήματος Δασών με 32 πυροσβεστικά οχήματα, 35 άτομα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 15 πυροσβεστικά οχήματα, 30 άτομα της Πολιτικής Άμυνας με 5 πυροσβεστικά οχήματα και 3 για εκκένωση, 2 άτομα της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας με 1 πυροσβεστικό όχημα, 5 εκσκαφείς, 2 προωθητές γαιών, 1 βυτιοφόρο, μέλη της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, της Αστυνομίας, της Ε.Μ.Α.Κ. και εθελοντές. Τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Ίκαρος που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων. Επιχείρησαν συνολικά 10 πτητικά μέσα, 2 αεροσκάφη του Τμήματος Δασών, 2 μισθωμένα αεροσκάφη, 2 μισθωμένα ελικόπτερα, 2 ελικόπτερα  των Βρετανικών Βάσεων, και 1 ελικόπτερο της Αστυνομίας. Τον συντονισμό των εναέριων μέσων ανέλαβε ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς.

Εξαιτίας του ότι υπάρχει κίνδυνος αναζωπυρώσεων, λόγω της μεγάλης έκτασης της πυρκαγιάς και του ακανόνιστου σχήματος της περιμέτρου, στην περιοχή θα παραμείνουν ισχυρές δυνάμεις δασοπυρόσβεσης καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, για την πλήρη ασφάλιση της περιμέτρου της πυρκαγιάς, για αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων και για την πλήρη κατάσβεση των μικρών εστιών που υπάρχουν.