Αρχίζουν οι διαδικασίες για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη Ιανουαρίου, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου επανέλαβε ότι δεν μας ικανοποιούν οι εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ γιατί τηρεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων και περιλαμβάνει υποκειμενικές και μη αντικειμενικές απόψεις των εκπροσώπων του Γενικού Γραμματέα.

«Δεν αποδεχόμαστε η Κυπριακή Δημοκρατία να εξισώνεται με τη ρητορική του κ. Ερτουγρούλογλου, του κ. Τατάρ», δήλωσε ο κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι μια αντικειμενική και ακριβής έκθεση κανονΥΠΕικά θα έπρεπε να καλούσε όλες τις πλευρές να προσηλώνονται στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού που δεν είναι άλλο από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Ο κ. Δημητρίου δήλωσε ότι η Λευκωσία ήδη έχει προβεί σε διαβήματα. 

Σημειώνεται ότι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ήδη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 17 Ιανουαρίου ενόψει του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ και τις εκθέσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις Καλές Υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ.