Το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται, στη βάση μελέτης του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2020, διάφορα σενάρια για το θέμα της απώλειας χρήσης κατεχόμενων περιουσιών των προσφύγων, δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο Υπ. Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

Επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξεταστεί το όλο ζήτημα και να βρεθούν λύσεις με έναν αξιοπρεπή τρόπο για τους πρόσφυγες, ώστε να υλοποιηθεί η κυβερνητική εξαγγελία για την απώλεια χρήσης περιουσιών στα κατεχόμενα.

Ο Νίκος Νουρής αναφέρθηκε σε διάφορα προβλήματα τα οποία γίνεται προσπάθεια να υπερκεραστούν, ώστε να εκτιμηθεί ορθά το εύρος των δικαιούχων της απώλειας χρήσης:
• Η μελέτη του Φορέα, όπως είπε, έλαβε υπόψιν της αξίες των τεμαχίων στα κατεχόμενα, όχι όμως και τις αξίες των κτηριακών εγκαταστάσεων.
• 19,89% των περιουσιών αφορούν σε αδήλωτη ακίνητη ιδιοκτησία και ένα ποσοστό 1,89% αφορά διαφιλονικούμενη περιουσία, κάτι που σημαίνει ότι με μια απόφαση ενδέχεται να παρουσιαστούν νέοι αιτούντες που θα ζητούν αποζημίωση.
• Δεν υπάρχουν στοιχεία για ιδιοκτήτες που αποτάθηκαν στην επιτροπή ακινήτων ή πώλησαν στα κατεχόμενα περιουσίες.
• Οι προσφυγικές βοήθειες που έχουν δοθεί διαχρονικά, δεν είναι όλες κατηγοριοποιημένες και μηχανοποιημένες.

Ο φορέας ισότιμης κατανομής βαρών έχει ετοιμάσει και σενάρια όσον αφορά τις κατηγοριοποιήσεις πιθανών δικαιούχων:
• Πρώτη κατηγορία είναι η βοήθεια να δοθεί σε φυσικά πρόσωπα Κύπριους πολίτες και αφορά 105 χιλιάδες ιδιοκτήτες.
• Δεύτερο σενάριο αφορά φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με συνολικό εκτιμώμενο αριθμό 106 χιλ 350 δικαιούχους.
• Τρίτη κατηγορία είναι η συμπερίληψη όλων των ιδιοκτησιών και αφορά 177 χιλ. 769 άτομα, εταιρείες ή οργανισμούς και φορείς.

Γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι με αυτούς τους αριθμούς, δεν μπορούν να αναφερθούν ποσά στήριξης που εύκολα μπορούν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό, είπε ο κ. Νουρής. Χρειάζεται προσπάθεια και υπολογισμός σε βάθος χρόνου, σημείωσε ο Υπ. Εσωτερικών.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κουκουμά, έκανε λόγο για κούφιες υποσχέσεις και επέκρινε την κυβέρνηση για ασυνέπεια. Ο τέως Υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε η κ. Κουκουμά, υποσχέθηκε ότι εντός του 2018 θα δινόταν αποζημίωση στους πρόσφυγες για την απώλεια χρήσης, κάτι που ποτέ δεν έγινε.