Ο Σίνζο Αμπε 67 ετών υπέκυψε στα τραυμάτά του, ανακοίνωσαν πηγές του κυβερνώντος κόμματος στην Ιαπωνία.
Ο Ιάπωνας πρώην πρωθυπουργός κατέληξε λίγες ώρες μετά τα πυρά που δέχτηκε πισώπλατα κατά τη διάρκεια ομιλίας του, σε μια από τις πιο σπάνιες πράξεις πολιτικής βίας που συγκλονίζουν τη χώρα στη μεταπολεμική εποχή
Πυροβολήθηκε δύο φορές στο λαιμό και την αριστερή κλείδα γύρω στις 11.30 τοπική ώρα, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Νάρα, την πόλη όπου δέχθηκε την δολοφονική επίθεση.
Ο Άμπε εκφωνούσε ομιλία ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη των μελών της Γερουσίας μεθαύριο Κυριακή όταν δέχθηκε τα πυρά. Ήταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, με δύο θητείες στην εξουσία από το 2006 έως το 2007 και το 2012 έως το 2020. Παραιτήθηκε το 2020 επικαλούμενος λόγους υγείας. Τον διαδέχθηκε ο στενός του σύμμαχος του κόμματος Γιοσιχίντε Σούγκα, ο οποίος αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Φουμίο Κισίντα.
Μετά την επιθεση, ο Κισίντα, επιστρέφει εσπευσμένα στο Τόκιο, διακόπτοντας την προεκλογική του εκστρατεία.

Τα ιαπωνικό μέσα μετέδωσαν ότι η αστυνομία συνέλαβε τον δράστη. Ο ύποπτος, ο οποίος κατονομάστηκε από την αστυνομία ως Tetsuya Yamagami. Τετσουά Γιαμαγκάμι 42χρονος κάτοικος της Νάρα, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 42χρονος ύποπτος είναι στέλεχος του πολεμικού ναυτικού της χώρας και το όπλο που χρησιμοποίησε ήταν αυτοσχέδιο
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιστατικά ένοπλης βίας είναι εξαιρετικά σπάνια στην Ιαπωνία, όπου τα όπλα απαγορεύονται και οι Ιάπωνες πρέπει να υποβληθούν σε εκτεταμένες εξετάσεις, εκπαίδευση και ελέγχους ιστορικού για να αποκτήσουν όπλο και να διαθέτουν κυνηγετικά όπλα και αεροβόλα τουφέκια.
Το 2014, σημειώθηκαν μόλις έξι περιστατικά θανάτων από όπλο στην Ιαπωνία, σε σύγκριση με 33.599 στις ΗΠΑ.